Prima pagina

Negocierile de pace din Macedonia bat pasul pe loc

30.07.2001, 00:00 14



Negocierile de pace din Macedonia au continuat si ieri, dupa prima zi in care nu s-au inregistrat progrese importante in cadrul convorbirilor mediate de Statele Unite si Uniunea Europeana.

Programate initial sa inceapa vineri, discutiile au debutat sambata, la resedinta prezidentiala de langa lacul Ohrid, din motive de securitate. Ele au fost insa umbrite de protestele din capitala Skopje ale refugiatilor macedoneni care si-au parasit locuintele din nord din cauza luptelor, relateaza BBC.

Sute de manifestanti au cerut masuri de securitate adecvate pentru revenirea acasa, in zona din jurul orasului Tetovo, al doilea ca marime al Macedoniei.

Printre demonstrantii adunati in fata sediului parlamentului s-au aflat circa 300 de sateni din Tearce care au declarat ca si-au gasit casele arse la intoarcerea in sat. Anterior, circa 50 de sateni blocasera un pod peste raul Vardar, acuzandu-i pe albanezi ca le-au dat foc la case.

"Teroristii ne ard casele", a declarat unul dintre protestatari.

Incetarea focului reluata la sfarsitul saptamanii a permis intoarcerea unor refugiati, dar politia macedoneana a anuntat ca mai multe case si magazine au fost incendiate intr-un sat de langa Tetovo.

Unul dintre liderii albanezi din regiunea Lipkovo, din nordul Macedoniei, comandantul Hoxha, a declarat sambata ca rebelii doresc sa se ajunga la o solutie politica, dar se pregatesc, din punct de vedere militar, pentru ce e mai rau, in caz de un esec al dialogului.

"Respectam incetarea focului, dar nu ne bazam pe acest lucru. Ne pregatim pentru ce e mai rau, daca nu se va ajunge la un acord politic", a avertizat comandatul Hoxha.

"Sper cu adevarat ca dialogul politic va fi incununat de succes si, in acest caz, suntem gata sa depunem armele imediat, insa daca macedonenii vor razboi, il vor avea", a afirmat el.

Negocierile incepute sambata au loc dupa o saptamana in care eforturile diplomatice occidentale s-au prabusit in urma intensificarii luptelor din jurul orasului Tetovo, locuit in majoritate de albanezi.

Principalele teme de negociere se refera la componenta fortelor locale de politie si la recunoasterea albanezei ca limba oficiala. Majoritatea slava se teme ca acordarea unor concesii in aceste domenii ar putea duce la divizarea tarii, relateaza CNN.

Sambata-seara, dupa prima runda de negocieri, presedintele macedonean Boris Traikovski a dat publicitatii o scurta declaratie in care se anunta continuarea discutiilor, pentru obtinerea unui acord politic "cat mai curand posibil".

Conform propunerilor avansate de emisarii occidentali, albaneza ar urma sa devina limba oficiala numai in zonele unde minoritatea albaneza reprezinta mai mult de 20% din populatia locala.

Negocierile sunt prezidate de presedintele Boris Traikovski si la ele participa liderii celor patru partide ce formeaza coalitia de uniune nationala de la Skopje - doua formatiune slave si doua albaneze.

Discutiile sunt mediate de emisarul american James Pardew si cel european Francois Leotard. Ele au fost reluate din punctul in care au fost abandonate saptamana trecuta, cand macedonenii au parasit masa negocierilor declarand ca sunt fortati sa faca prea multe compromisuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO