Prima pagina

Musetescu, negociatorul de la Resita

05.04.2001, 00:00 21


Pentru a dezamorsa conflictul de munca declansat in urma cu aproape o saptamana la Combinatul Siderurgic Resita (CSR), ministrul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) Ovidiu Musetescu s-a intalnit ieri cu reprezentantii sindicatului si ai firmei americane Noble Ventures, proprietarul combinatului.

Musetescu a precizat ca se afla la Resita in calitate de mediator si ca spera ca prin negocieri sa se indrepte ce a fost gresit in contractul de privatizare si sa impuna patronului o conduita fireasca, care sa-l oblige sa respecte contractul colectiv de munca si contractul de privatizare.

Declaratia ministrului vine dupa ce analiza activitatii postprivatizare de la CSR a aratat ca firma americana Noble Ventures nu si-a onorat clauzele contractuale scadente.

La orele 17.00, negociatorii erau decisi sa nu iasa din Prefectura fara o solutie convenabila pentru toate partile, "chiar daca unele nu vor fi in concordanta cu asteptarile sindicalistilor", dupa cum afirma chiar ministrul Musetescu, citat de Mediafax.

Circa 1.000 de protestatari s-au adunat in fata Prefecturii pentru a astepta rezultatele discutiilor. Musetescu le-a spus sindicalistilor ca, in momentul de fata, patronatul american este speriat si ca ii roaga sa nu se manifeste ostil, pentru a nu creea impresia ca negocierile se poarta sub presiunea strazii.

De altfel, incidentul a starnit o anume ingrijorare in comunitatea oamenilor de afaceri straini, ca si in mediile diplomatice. Totusi, surse din ambasada Statelor Unite arata ca, desi sprijina in principiu interesele de afaceri ale cetatenilor sai, diplomatii nu se vor implica in acest caz punctual.

Angajatii au intrat la discutii cu o lista de revendicari care cuprinde achitarea salariilor restante, reluarea imediata a activitatii combinatului si demiterea conducerii executive a CSR.

In plus ei mai vor sa se intocmeasca un act aditional contractului de privatizare care sa contina termene si penalizari serioase, care sa mearga pana la rezilierea contractului in cazul nerespectarii clauzelor de catre cumparator si monitorizarea ulterioara a contractului de catre APAPS. In cazul in care investitorul american nu este de acord cu revendicarile lor si nu respecta clauzele prevazute in contract, sindicalistii cer ca APAPS sa numeasca o echipa manageriala, fara participarea actualei conduceri.

Combinatul si-a incetat activitatea productiva pe 5 martie, cand a fost debransat de la reteaua electrica si de gaz metan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO