Prima pagina

Monte dei Paschi s-a retras de la CEC

07.04.2006, 00:00 19

Banca italiana Monte dei Paschi di Siena a decis sa se retraga din cursa pentru preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), ultima banca importanta aflata in portofoliul statului roman, sustin surse din piata.

Italienii s-au gandit la retragere inca de la finele anului trecut, mai spun sursele citate.

Reprezentantii Monte dei Paschi di Siena nu au facut niciun comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.

De altfel, Monte dei Paschi, care la nivel de grup are active de peste 100 mld. euro, nu era cotata printre favoritele licitatiei.

Vanzarea CEC a ajuns in faza premergatoare depunerii ofertelor finale de catre bancile care au ramas in cursa pentru achizitionarea unui pachet de 85% din actiuni.

Dupa depunerea in toamna a ofertelor neangajante, cele mai mari indicau un pret cu putin peste 300 mil. euro pentru un pachet maxim de 75%, licitatia de vanzare a fost la un pas de a fi oprita la inceputul acestui an.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor si presedinte al Comisiei de privatizare a CEC, a iesit la rampa zilele trecute avertizand ca CEC nu va fi vanduta "daca statul nu obtine un pret bun", declaratie facuta in contextul in care in ultima vreme au fost avansate pe piata opinii conform carora banca valoreaza 1 - 1,3 miliarde de euro. De cealalta parte, asteapta strategia de privatizare investitorii preselectati - Raiffeisen - Austria (care ocupa pozitia a treia pe piata romaneasca), ungurii de la OTP, National Bank of Greece, banca franco - belgiana Dexia sau proprietarul Bancpost, grupul elen EFG Eurobank.

Pe aceasta lista se afla, de asemenea, Erste Bank - Austria si Monte dei Paschi di Siena. Erste si-a anuntat retragerea de la CEC, in conditiile in care a castigat licitatia pentru BCR, cea mai mare banca din Romania. Monte dei Paschi di Siena este una dintre cele mai vechi banci din Europa, fondata in 1472.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO