Prima pagina

Mircea Geoana il infrunta pe Ion Iliescu

21.04.2005, 20:08 12

PSD este intr-un moment de rascruce. Confruntat cu o criza de credibilitate, accentuata dupa esecul inregistrat la alegerile de anul trecut, Congresul de astazi al PSD va fi in masura sa ia decizii care sa opreasca declinul acestui partid ori, din contra, sa-l accelereze.

Aproximativ 2.000 de oameni de la baza partidului, alesi locali, parlamentari si lideri emblematici sunt chemati la Bucuresti sa aleaga liderii PSD pentru urmatorii doi ani. Vor fi vectorii de imagine si purtatorii de mesaj ai acestui partid, de a caror carisma politica va depinde succesul electoral in situatia in care vor fi convocate alegeri anticipate.

La unison, liderii au vorbit despre nevoia de innoire, de modernizare, de reformare in conditiile in care PSD se confrunta cu eticheta de partid rural, imbatranit, incremenit in vechi structuri.

Ramane de vazut daca astazi PSD va fi capabil de o reala schimbare ori daca va amana, si de aceasta data, momentul reformarii pana peste doi ani cand va fi convocat un nou Congres.

Un pas inainte, comparativ cu precedentele alegeri la varf, este inscrierea mai multor candidati la prima pozitie, presedintia PSD, revendicata de Ion Iliescu. "Marea noutate a PSD", asa cum s-a prezentat fostul presedinte dupa cei patru ani petrecuti la Cotroceni, va alerga pe acelasi culoar cu Mircea Geoana.

Fostul ministru de externe, unul dintre criticii ferventi ai lui Iliescu, si-a inregistrat ieri dosarul dupa ce timp de peste o luna a cochetat cu ideea de a candida. In preziua Congresului, Geoana a iesit la atac. El a facut apel la modernizarea si innoirea PSD, aratand ca singura cale de schimbare este conducerea la varf a partidului.

Geoana a mai spus ca exista in partid "un sprijin larg in favoarea competitiei, insa a admis, totodata, ca este dificil ca PSD sa se rupa "de ceea ce este confortabil si obisnuit".

Surprinzatoare este inscrierea in cursa a senatorului Serban Nicolae. Unul dintre nou-venitii in acest partid, Serban Nicolae a fost promovat in fosta administratie prezidentiala consilier de stat, iar, ulterior, in functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul, cu sprijinul fostului presedinte.

Se poate spune, asadar, ca este un apropiat al fostului presedinte, crescut politic in preajma lui.

Cel de-al patrulea aspirant la presedintia PSD este un cvasi-anonim, primarul de Niculesti-Dambovita, Dorinel Soare.

Iliescu s-a aratat surprins de inscrierea in competitie a lui Serban Nicolae. "Am auzit niste rastalmaciri ca este o manevra pusa la cale de mine ca dupa aceea eu sa ma retrag si sa-i las pista libera lui Serban Nicolae, ceea ce mi se pare o aberatie". Declaratia cu talc a fostului presedinte poate fi citita si intr-o alta cheie. Surse din PSD spun ca intr-o sedinta restransa care a avut loc marti-seara la sediul partidului au existat voci care i-au cerut sa renunte la a mai candida la presedintia partidului, garantandu-i-se, in schimb, o functie de presedinte fondator. Ar fi vorba despre o pozitie onorifica, varianta respinsa insa de Ion Iliescu atat in discutia interna, cat si public prin declaratia de mai sus.

Este greu de crezut ca Ion Iliescu isi va imparti sansele cu vreunul dintre candidatii sai. Contracandidatii sai nu pot fi vazuti altfel decat Jolly-Joker -i cu rol de a vorbi despre democratia interna.

Insa, spre deosebire de congresul din 1997 - de asemenea un moment de rascruce pentru PDSR -, revenirea lui Ion Iliescu la varful partidului nu se va face fara opozitie. Unanimitatea de voturi - draga fostului presedinte - va fi stirbita, cel mai probabil de Grupul de la Cluj, condus de Ioan Rus, un alt critic constant al fostului presedinte.

Revenirea lui Iliescu la varful PSD - in situatia, putin probabila, ca nu s-ar retrage in ultima clipa - provoaca o alunecare pe locul doi a actualului presedinte, Adrian Nastase.

Functia de presedinte executiv - inclusa in statutul PSD dupa negocieri cu Ion Iliescu - tradeaza o relatie de subordonare, din partea fostului premier, in raport cu Ion Iliescu. Relatie acceptata, se pare, de Nastase in conditiile in care, dupa alegerile parlamentare si prezidentiale, a fost identificat drept principalul responsabil pentru esecul electoral al partidului. Si astazi, la Congresul PSD, este de asteptat ca adversarii sai politici - unii dintre ei in competitie pentru un loc in conducerea partidului - sa caute vinovatii pentru trecerea in opozitie.

Considerat un oponent simbolic al conservatorului Ion Iliescu, Adrian Nastase si-a diluat aceasta imagine dupa ce in contextul miscarilor pentru preluarea puterii in partid, din ultimele luni, fostul prim-ministru a intervenit in atacurile adresate mentorului sau politic.

Ca presedinte executiv, Adrian Nastase ar fi un "premier in umbra" al partidului intrucat in atributiile sale va intra coordonarea departamentelor specializate pe teme ale partidului.

Pentru cea de-a doua pozitie in ierarhia partidului, Nastase se va confrunta astazi cu senatorul Sorin Oprescu. "Domnul doctor", cum ii spun colegii de partid, este unul dintre apropiatii si medicul personal al lui Ion Iliescu. De-a lungul timpului, si-a construit un profil distinct in partid, promovand puncte de vedere diferite de cele ale PSD.



Relatiile de putere in esalonul secund

Competitia nu este lipsita de surprize la nivelul functiilor de vicepresedinte. Pana ieri se inscrisesera in cursa 35 de candidati, numar destul de mare ce a determinat o schimbare de ultima ora in schema de principiu a conducerii partidului. Daca anterior erau luate in calcul 5-7 functii, ieri s-a decis, in BEx marirea numarului de vicepresedinti la 11. Sunt mai putine decat acum - 17 -, dar mai multe decat se anuntase initial. Dintre acestea, trei au fost rezervate femeilor.

Candideaza, deopotriva, lideri emblematici ai partidului, necunoscuti ori lideri de filiale cu probleme de credibilitate in interiorul si in afara partidului. Au existat discutii in partid pentru a-i determina pe oamenii-problema ai PSD sa nu mai candideze la functii in noua conducere a partidului. Drept argumente, au fost aduse prejudiciile de imagine provocate recent de persoane controversate asociate sau membre in PSD. Ideea nu a avut castig de cauza. In aceste conditii, vicepresedinti in functie de peste opt ani - precum Dan Ioan Popescu, Ioan Mircea Pascu, Viorel Hrebenciuc - isi disputa aceleasi locuri cu oameni promovati in ierarhia PSD de Adrian Nastase in timpul guvernarii - Ioan Rus, Cristian Diaconescu, Mihai Tanasescu, precum si cu ambitiosi care nu si-au comensurat pana acum sustinerea intr-o competitie interna in partid.

O decizie luata ieri de Biroul Executiv Central permite intrarea in cursa pentru vicepresedinti si a liderilor de organizatii. Pot intra astfel in discutie oameni cu influenta in partid, cu ambitii personale, afiliati unora sau altora dintre grupurile de sustinere.

Este cazul, de pilda, al lui Dan Ioan Popescu - lider la filiala Bucuresti, care a lansat mai multe mesaje de sustinere pentru Ion Iliescu, ramase insa fara raspuns public din partea acestuia. In aceeasi situatie este Liviu Dragnea, lider la Teleorman, Viorel Hrebenciuc la Bacau. De asemenea, intra in lupta pentru esalonul secund lideri de filiala care si-au aratat afiliatia fata de Adrian Nastase, precum Ioan Rus, de la Cluj, Marian Saniuta, la Prahova, Ioan Stan, la Dambovita.

Importanta este si functia de secretar general al PSD. La aceasta functie care permite un dialog si totodata un control al filialelor candideaza cinci oameni. Cea mai mare influenta pare sa o aiba Miron Mitrea, adversar al fostului premier Adrian Nastase. Si el a dat mai multe semnale de sprijin lui Ion Iliescu, in ultimele doua luni de miscari intense in partid, fara insa a primi raspuns. Contracandidatul lui Mitrea este Victor Ponta, a carui pozitie oscilanta din ultima vreme pare sa fi produs iritari in ambele grupari.

In cursa pentru functia de secretar general au mai intrat, in mod surprinzator, Ecaterina Andronescu, fost ministru al educatiei, un fost lider al organizatiei Sibiu, Francisc Toba, si fostul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim. Functiile de vicepresedinti reprezinta o miza importanta a Congresului de astazi. Echipa celor 11 poate inclina balanta si ar putea chiar media intre Iliescu si Nastase. Ramane de vazut in favoarea cui.



Reforma esuata in teritoriu

Alegerile de astazi de la varful PSD au fost precedate de alegerile din teritoriu, lipsite de surprize. Daca ar fi comensurata in functie de noua garnitura aleasa, s-ar putea spune ca in plan local reforma PSD a esuat. Noii lideri locali pot fi numarati pe degetele unei singure maini. In schimb, au fost reconfirmati in functie vechii lideri de organizati judetene ori au fost reinstalati oameni indepartati de PSD, inaintea alegerilor, din ratiuni de imagine. S-a intamplat, de pilda, la Alba, unde Ioan Rus, indepartat din functie dupa ce a intrat in conflict cu staff-ul de la Bucuresti, a fost reales lider de filiala. Situatii similare s-au inregistrat la Vrancea, unde a fost reales Marian Oprisan, la Suceava, Gavril Marza, la Constanta, Radu Mazare, la Bacau, Viorel Hrebenciuc, Mihai Bar, la Bihor. Reconfirmat a fost si Dan Ioan Popescu la Bucuresti, desi esecul de la alegerile partiale pentru Primaria Bucurestiului il obliga la demisia de onoare din fruntea filialei. Exemplele pot continua. Unii dintre cei reconfirmati vin astazi la Bucuresti, unde aspira la un loc in conducerea centrala, reconfirmati de voturile din filiala.

Unul dintre punctele de atractie ale reuniunii PSD de astazi pot fi discursurile acide ale exponentilor gruparilor concurente din partid.

Miscarile anterioare congresului au pus fata in fata Grupul de la Cluj, care a promovat un mesaj anti-Iliescu, si pe sustinatorii declarati ai fostului presedinte, care reuneste lideri influenti de la centru cat si presedinti ai consiliilor judetene.

Curentul anti-Iliescu a lansat, cu cateva zile inaintea Congresului, un nou atac, aluziv, la adresa lui Ion Iliescu pe care l-a acuzat ca este o frana in reformarea partdiului. La acel moment, Ioan Rus a spus ca in partid lipseste comunicarea de jos in sus, iar presa asculta doar ce spun liderii, membrii simpli fiind cei mai vulnerabili la spaimele lansate de "maestrii propagandei", de genul "pleaca marele guru, se infiinteaza un alt partid?". Criticile lui Rus au ramas fara raspuns public. Ramane de vazut in ce masura aceste idei si-au gasit rezonanta in afara filialei Cluj. De asemenea, astazi PSD va dovedi daca planurile de reforma ale liderilor partidului vor ramane teorii sau isi vor gasi corespondentul in alegerea unei noi conduceri a partidului.

Interesant va fi de vazut daca acest partid va opta pentru o schimbare de program politic, pentru o schimbare de mesaj. Daca va avea noi mesaje pentru segmentele electorale care l-au respins. Din dezbaterile de pana acum nu s-au conturat intentiile de schimbare, in acest plan, a PSD. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO