Prima pagina

Ministrul Muncii pomeneste de concedieri

28.02.2001, 00:00 20



Guvernul s-a hotarat sa puna capat sistemului platilor compensatorii acordate somerilor. Astfel, persoanele care vor fi disponibilizate in urma privatizarii primelor 17 societati comerciale cuprinse in acordul PSAL I vor primi doar ajutor de somaj. Intreprinderile Mici si Mijlocii care vor angaja someri vor primi insa bani de la stat.

Acordarea, pe parcursul anului trecut, a sumei de 10.000 mld. lei din fondul de somaj pentru platile compensatorii a fost "o mare greseala" care a dus la "nemotivarea muncii", drept pentru care, "pentru a reface apetitul pentru munca a celor temporar disponibilizati", Guvernul va aloca, anul acesta din bugetul de somaj o suma de 1.700 mld. de lei ( 13,4% din acest buget) pentru "masuri active" de angajare a somerilor si de creare de noi locuri de munca, a declarat ieri ministrul Muncii Marian Sarbu.

Din suma totala de 1.700 de mld. lei, 175 de mld. lei vor merge in conturile Intreprinderilor Mici si Mijlocii care se arata dispuse sa angajeze someri. Pentru a stimula angajarea tinerilor Guvernul este dispus sa cheltuiasca 246 de mld. lei iar pentru crearea de noi locuri de munca, 256 de mld. lei, a spus Sarbu.

De asemenea, ministerul Muncii duce tratative cu mai multe tari europene care ar putea prelua o parte din forta de munca disponibila in Romania. "Este posibil" ca anul acesta Portugalia sa primeasca 5.000 de muncitori in domeniul constructiilor in vreme ce Italia ar putea prelua 3.700 de muncitori in domeniul silviculturii, a anuntat ministrul de resort.

Se duc in continuare tratative cu Irlanda si Spania. Prin astfel de masuri, Executivul spera ca la sfarsitul celor patru ani de mandat rata somajului sa scada la un nivel de 7-8%, a spus Sarbu.



O noua lege pentru fondurile de pensii

Ministrul Muncii a adaugat ca MMSS pregateste o noua lege privind fondurile universale de pensii care va fi transmisa in toamna Parlamentului. In acest sens, exista o intelegere cu Banca Mondiala pentru initierea unui program de asistare in domeniul fondurilor universale de pensii administrate privat, a spus Sarbu.

Guvernul Nastase retrasese, la inceputul mandatului, Ordonanta de Urgenta emisa de Cabinetul Isarescu, referitoare la la functionarea fondurilor private de pensii. Sarbu a motivat ieri ca ordonanta a fost retrasa intrucat "un asemenea sistem trebuie introdus prin lege, nu prin ordonanta".

De asemenea, MMSS va initia o lege pentru asigurarea venitului minim garantat de familie si una privind combaterea marginalizarii sociale, a mai anuntat ministrul de resort.

Anul acesta salariile bugetarilor vor fi indexate de trei ori. Prima indexare va fi operata in luna aprilie, cu un indice egal cu rata inflatiei. Daca la ultima indexare prevazuta pentru acest an se va consta ca inflatia nu a fost acoperita vor fi aduse corecturile de rigoare, a spus ministrul Muncii.

In orice caz, cresterea salariilor prin indexari nu va depasi rata inflatiei. Politica salariala reprezinta un punct important in discutie cu FMI, care a recomandat Guvernului "o politica salariala care sa tina seama de cresterea economica", a afirmat Sarbu. In ceea ce priveste pensiile, ele vor indexate incepand cu luna viitoare cu un procent ce va fi anuntat ulterior, considera ministrul PDSR.



31 decembrie 2001 - sfarsitul privatizarii in turism

Ministrul Turismului Dan Matei Agaton a reiterat ieri intentia ministerului pe care il conduce de a finaliza privatizarea in turism pana la sfarsitul anului. In acest sens, Agaton a anuntat ca la viitoarea sedinta de Guvern va propune un proiect de ordonanta de urgenta care sa impulsioneze privatizarile in domeniu.

Sunt vizate, in primul rand, adoptarea unor "norme specifice" pentru scurtarea termenelor de privatizare. De asemenea, vor trebui "reasezate" Consiliile de administratie, a spus ministru, adaugand ca Executivul a renuntat la functia administratorului unic si a reinstituit consiliile de administratie intrucat "administratorul unic a creat pagube imense".

In turism, consiliile de administratie vor fi compuse doar din trei membri, iar presedintele trebuie sa fie si director, a spus Agathon. Noile consilii de administratie trebuie sa prezinte ministerului, in termen de 10 zile, o fisa privind situatia fiecarui hotel sau unitate aflata in subordinea sa, a adaugat ministrul.

La apropiatul targ de turism de la Berlin, ministerul mizeaza pe o "promovare agresiva" a pachetelor turistice si a programelor. Vor fi prezentate mai multe proiecte, printre care proiectul statiunii Europa si viitorul proiect al parcului de distractii "Dracula Land".

Ministrul a refuzat sa dezvaluie unde intentioneaza sa realizeze acest parc, motivand ca, un astfel de anunt ar duce la cresterea preturilor terenurilor in respectiva zona. "Unde vin investitii importante incep imediat speculatiile finaciare", considera ministrul.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO