Prima pagina

Ministerul de Interne ar putea folosi ofiteri acoperiti doar cu acordul Parchetului

23.03.2001, 00:00 24



Dupa izbucnirea scandalului Grecea care aducea in prim planul atentiei activitatea biroului UM 0962 din Neamt, Ordonanta 29/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului de Interne a fost criticata de partidele politice din Opozitie, de presedintele Iliescu dar si de Comisia de supraveghere a SRI condusa de PDSR.

Ordonanta de Urgenta 29/2001 prin care unitatii de informatii a Ministerului de Interne - UM 0962 - i se recunoaste dreptul de a folosi ofiteri acoperiti a trecut ieri, cu unele modificari, de Comisia de aparare a Senatului.

Comisia de aparare din Senat a stabilit ieri ca MI poate folosi ofiteri acoperiti doar cu acordul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie si nu doar la ordinul ministrului de Interne cum specifica ordonanta 29.

Principalele critici aduse actului normativ, in ultimile zile, se refera la faptul ca MI, pe langa dreptul de a folosi ofiteri acoperiti - pana in prezent recunoscut legal doar SRI - poate folosi "tehnica de supraveghere specifica" si poate "cere si obtine" de la persoanele fizice si juridice informatii date si documente care ar fi putut ajuta serviciul in desfasuratea activitatii sale. Aceste prevederi au provocat protestul partidelor din opozitie.

Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Adrian Nastase vicepresedintele PD Alexandru Sassu a cerut retragerea ordonantei.

Prin dreptul acordat MI de a solicita si de a obtine de la autoritatile publice, persoane fizice si juridice informatii date si documente a€oin mod clar toti cetatenii Romaniei sunt transformati in informatori ai MI", se spune in document.

Mai mult, PD sustine ca activitatea UM 0962, fosta "doi si un sfert", se va suprapune cu cea a SRI, obiectie ridicata, de altfel, si de comisia parlamentara de supraveghere a SRI condusa de deputatul PDSR Ioan Stan.

PNL considera, la randul sau, ca ordonanta sporeste "nejustificat" atributiile UM 0962. care devine astfel "o clona" a SRI. Presedintele PNL Valeriu Stoica a cerut ca UM 0962 sa treaca sub controlul Parlamentului.

Nici presedintele Ion Iliescu nu a ramas impasibil. El a reprosat Guvernului ca "s-a pripit" cand a adoptat aceasta ordonanta, intrucat, sustine el, inainte de adoptarea ei ar fi trebuit sa fie consultat si Consiliul Suprem de Aparare a ?arii.

Ieri presedintele a reluat subiectul sustinand ca desi in ordonanta sunt unele formulari "nefericite" MI avea nevoie de o asemenea structura, adaugand ca "s-a inteles" cu premierul ca actul normativ sa fie discutata si in CSAT.

In apararea ordonantei, in forma emisa de Guvern, au sarit ministrul de Interne Ioan Rus dar si secretarul de stat in MI Pavel Abraham, prezent ieri la discutiile din Senat.

Rus a declarat ieri la sedinta grupului parlamentar PDSR din Camera ca, in ultima vreme, are loc un atac concertat la adresa MI si a Cabinetului Nastase. Potrivit unor surse din partid, Rus a spus ca atacul este dirijat de organizatii mafiote intrucat MI are in lucru 160 de dosare cu afaceri necurate.

Pe de alta parte, Abraham a declarat ieri ca Guvernul nu trebuia sa ceara avizul CSAT cand a elaborat ordonanta intrucat legea nu specifica acest lucru.

Comisia de Aparare din Senat a fost ieri de acord ca unitatea de informatii din cadrul MI sa aiba dreptul de a avea ofiteri acoperiti dar a introdus un amendament prin care acestia pot fi folositi doar cu aprobarea Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie si nu doar cu acordului ministrului de Interne.

De asemenea, in textul ordonantei a fost introdusa prevederea ca Ministerul de Interne poate utiliza tehnica de supraveghere doar a€oin conditile legii".

Senatorii Norica Nicolai(PNL) si Szabo Karoly(UDMR) au cerut comisiei sa treaca in textul ordonantei o definitie clara a atributiilor ofiterului acoperit, lucru refuzat de comisie.

La propunerea Norica Nicolai, Comisia a eliminat din textul initial dreptul Ministerului de Interne de a controla exporturile de materiale strategice. Pavel Abraham a sustinut ca aceste exporturi trebuie controlate fie de UM 0962, fie de Directia de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare din cadrul MI.

El a sustinut ca si Statele Unite controleaza exporturile de inalta tehnologie pentru ca acestea sa nu ajunga in tari considerate ostile.

Cu toata modificarile aduse Norica Nicolai sustine in continuare ca ordonanta are trei deficiente majore: lipsa de transparenta a achizitiei de catre MI a aparaturii tehnice de supraveghere; instituirea obligativiatii persoanelor fizice si juridice de a oferi Politiei date si informatii si lipsa unei definiri clare a operatiunilor ofiterului acoperit. Actul normativ va fi discutat in plenul Senatului si apoi va fi trimis Camerei Deputatilor.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO