Prima pagina

Mesajul UE: Folositi banii, nu lasati birocratia sa-si faca de cap

18.02.2004, 00:00 31



In ultimii ani, Romania nu a dus lipsa de finantare din partea Uniunii Europene, insa s-a dovedit incapabila sa propuna proiecte prin care sa poata folosi banii alocati. Promisiunea generoasa facuta de Bruxelles privind finantarea de dupa aderare ridica, inevitabil, problema capacitatii administrative a Romaniei de a profita de sumele prin care poate reduce decalajul de dezvoltare. Este insa de presupus ca bugetul elaborat de Comisia Europeana a luat in calcul capacitatea reala a Romaniei de a absorbi banii.



"Folositi banii cat mai bine si nu lasati birocratia din administratie sa incurce lucrurile", a fost mesajul transmis ieri de Brian McElduff, insarcinatul cu afaceri al ambasadei Irlandei la Bucuresti, tara care preluat presedintia UE la 1 ianuarie.



El a spus, la o conferinta organizata de revista Bucharest Business Week, ca Irlanda va trimite in perioada urmatoare un expert care sa indentifice clar slabiciunile administrative si sa evalueze nevoile de experienta si pregatire a personalului.



Romania nu dispune nici de o administratie publica si nici de un spirit antreprenorial prea dezvoltate, principala resursa a tarii fiind competenta tehnica a specialistilor din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a declarat, ieri ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana.



El a aratat ca, in procesul de integrare in Uniunea Europeana, s-au evidentiat trei modele de dezvoltare - cel irlandez, cel spaniol si cel grecesc.



"Irlanda a avut, in urma cu douazeci de ani, o administratie publica buna, dar un spirit antreprenorial relativ mediocru, Spania o administratie mediocra, dar un bun spirit interprinzator, in vreme ce Grecia a avut o administratie incompetenta, dar un spirit antreprenorial foarte dezvoltat", a afirmat Geoana.



In ceea ce priveste Romania, ministrul de Externe a apreciat ca nu avem nici unul dintre cele doua atuuri. "Vestea proasta pentru noi este ca nu avem prea dezvoltata nici una dintre cele doua, din motive obiective si istorice", a mai spus Geoana.



In schimb, el a mentionat faptul ca principala resursa de care Romania dispune in momentul de fata este competenta tehnica a specialistilor din domeniul IT&C, cu ajutorul careia "poate deveni un model de dezvoltare".



Pe de alta parte, Geoana a precizat ca viitorul model Dacia va fi primul produs global al Romaniei, "un produs generic de export".



"Ciclul de convergenta poate sa inceapa in sfarsit, in prima etapa cu media Europei Centrale, ulterior cu media europeana, iar apoi cu lumea dezvoltata", a mai declarat ministrul Afacerilor Externe, amintind ca decalajul actual dintre Romania si Polonia a fost estimat la doi-opt ani, in functie de domeniu.



In plus, Geoana a aratat ca pachetul de finantare pe care Uniunea Europeana a anuntat recent ca il va acorda Romaniei si Bulgariei dupa data aderarii va da posibilitatea modernizarii infrastructurii de baza.



"Astazi, 40% din populatia tarii, implicata in productia agricola, are o contributie foarte modesta la Produsul Intern Brut in comparatie cu potentialul pe care il ofera domeniul IT", a spus ministrul de Externe.



De asemenea, el a afirmat ca dupa finalizarea, in acest an, a unui nou acord stand-by cu Fondul Monetar International, inchiderea capitolului de negocieri privind competitia va reprezenta un al doilea factor major care va modela mediul de afaceri.



"Va fi destul de greu, pentru ca exista inca firme care depind de ajutoarele de stat", a mai apreciat Geoana.



Mircea Geoana, ministrul Afacerilor Extrene, a declarat, marti, ca spera ca analizarea, in septembrie, de catre Comisia Europeana a progreselor facute de Romania sa aiba un rezultat "mai putin dramatic" decat se preconiza in ultimele saptamani.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO