Prima pagina

Medsana cauta la Bursa bani de spital

31.07.2001, 00:00 24



Medsana Bucharest Medical Center (BMC), una dintre cele mai mari policlinici particulare din Romania, detinuta integral de firma elena Athens Medical Center, si-a anuntat intentia de a se lista la Bursa de Valori Bucuresti.

Deocamdata, proiectul este in stadiu incipient si nu au fost stabilite detaliile referitoare la aceasta actiune. Ce se stie este insa ca banii obtinuti in urma listarii la Bursa vor fi investiti pentru construirea unui spital particular.

"Suntem interesati sa ne listam la Bursa, nu e toata lumea interesata? Dar, deocamdata, atmosfera nu este foarte favorabila - Bursa din Romania de-abia a inceput sa aiba un prestigiu bun.

Politica listarii la Bursa este specifica pentru Athens Medical Center, care activeaza de peste 15 ani pe teritoriul Greciei si a fost printre primele firme care s-au cotat la Bursa din Atena", a declarat pentru Ziarul Financiar Vassilis Chaniotis, director general Medsana BMC.

"Pentru a se cota la Bursa, Medsana BMC trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care majorarea capitalului social si transformarea din SRL in SA. Noi am realizat un raport pentru ei, iar acum asteptam sa vedem care va fi decizia companiei.

In cazul in care vor considera posibilitatea listarii interesanta in viitorul apropiat, vom incepe desfasurarea actiunilor necesare. Deocamdata, totul se afla in faza , ca sa spunem asa", a declarat pentru Ziarul Financiar Panos Manopoulos, director general al firmei de consultanta IKKP Rocas&Parteners, la care a apelat Medsana pentru studiul privind cotarea la bursa.

Medsana BMC are in prezent un patrimoniu de aproape 1,5 milioane de dolari, investitiile realizate fiind de peste 1 milion de dolari. Pentru a se cota la BVB, firma trebuie sa-si majoreze capitalul social de la 235.000 de dolari, cat are in prezent, la circa 2 milioane de euro (1,74 milioane de dolari), adica de circa sapte ori.

Pentru majorarea capitalului social, firma urmeaza sa faca o serie de investitii. "Acum functionam la capacitate maxima, in fiecare luna avem cam 5.000 de clienti. Trebuie sa ne extindem pentru ca nu mai avem spatiu, iar intentiile noastre sunt de a deschide inca un centru medical in Bucuresti si cateva centre in tara, probabil in orasele Timisoara, Cluj si Constanta", a mai spus Chaniotis.

In afara de necesitatea extinderii, dictata de lipsa de spatiu, investitiile sunt necesare pentru realizarea prestigiului necesar unei firme in momentul cotarii la Bursa.

"Ca sa fie convingatoare pentru investitori, o firma trebuie sa fie mai complexa decat suntem noi acum: un singur centru medical. In cadrul acestui prim plan de investitii, vom mai deschide inca un centru, similar cu acesta, dar vrem ca acolo sa avem si un tip de spital "one day", adica un spatiu in care pacientii sa fie tinuti sub observatie timp de o zi", a adaugat Chaniotis.



La doctor, chitanta in loc de spaga

Succesul firmelor medicale particulare, in Romania, parea o utopie in urma cu cativa ani, dar in ultima vreme romanii au inceput sa prefere serviciile medicale platite, in locul celor de stat, care funtioneaza pe principiul spagii.

Medsana Bucharest Medical Center a avut in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 674.000 de dolari, pentru intreaga perioada a anului 2001 fiind estimata o cifra de peste 1,4 milioane de dolari, pentru ca, dupa cum precizeaza oficialii Medsana, din septembrie pana la sfarsitul anului, au cele mai mari incasari.

In 2000, cifra de afaceri inregistrata a fost de aproape 1,2 milioane de dolari, fata de circa 1 milion de dolari in 1999, a declarat Vassilis Chaniotis, director general Medsana BMC

Oficialii companiei sustin ca sunt interesati, pentru construirea spitalului, de participarea unui partener strategic. Majoritatea clientilor acestui spital vor fi persoane asigurate la firmele de asigurari cu care Medsana colaboreaza, ca Interamerican, Nederlanden, AIG.

Medsana colaboreaza cu peste 60 de medici si cu personal medical auxiliar. Serviciile de sanatate oferite de Medsana BMC acopera in totalitate asistenta medicala ambulatorie, cuprinzand consultatii, investigatii si tratamente.

Serviciul de ambulanta detine o singura masina, dar Medsana BMC colaboreaza cu compania de ambulanta SOS, asigurand acest serviciu doar pentru abonatii din Bucuresti - circa 1.000 de persoane.

Politica de preturi practicata de companie este ca pe o perioada de cel putin trei luni, acestea sa ramana neschimbate, din cauza puterii slabe de cumparare a romanului, sustin reprezentantii companiei.

Din acelasi motiv, preturile practicate de Medsana in Romania sunt de cinci ori mai mici decat in Grecia, desi serviciile oferite sunt aceleasi.

Pentru Medsana, concurenta este reprezentata de Medicover Romania, Unirea Medical Center si Biomedica. Pentru toata perioada anului trecut, Medicover Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 3,7 mil. euro (3,3 mil. $).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO