Prima pagina

Managerii slabi, mai vinovati decat fiscalitatea?

09.06.2003, 00:00 13



Ministrul finantelor schimba tonul. Mihai Tanasescu s-a saturat sa admita, cu o anumita doza de cinism, ca Romania are, "din cauze obiective", o multime de taxe, care mai de care mai ridicate - in special pe forta de munca.



El incearca acum sa transfere problema in alta curte, dand vina pe managerii care si-ar ascunde ineficienta invocand povara fiscalitatii drept sursa a tuturor relelor.



"Nu stiu daca impozitele sunt mari sau mici. Dar cand ceva nu mai merge intr-o afacere, nimeni nu se intreaba daca managementul e bun, ci se da imediat vina pe fiscalitate", spune Mihai Tanasescu, ministrul finantelor.



"Fiscalitatea ridicata nu este o vorba spusa in vant, iar investitorii vin daca au un mediu de afaceri propice dezvoltarii. Un investitor nu vine sa umple visteria statului, ci sa faca profit. In acest moment Romania se afla intr-un moment in care trebuie sa se reconstruiasca si nu are nevoie de fiscalitate ridicata decat daca vrea sa aiba si birocratie mare", a declarat pentru Ziarul Financiar Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman.



Nu degeaba se vorbeste despre fiscalitatea ridicata. Milut arata ca Romania are in acest moment cel mai ridicat grad de impunere din Uniunea Europeana in special pe venit - 40%. "Pana si in Bulgaria impozitul pe venit este de 29%. Singura tara care mai are mai are o astfel de cota de impunere ridicata este Ungaria, dar si acolo sunt tot socialistii la putere. O alta problema cu care ne confruntam este dubla impozitare a dividendelor care nu da posibilitatea firmelor sa se dezvolte", spune Marian Milut.



El admite insa ca afirmatia lui Tanasescu are totusi acoperirea ei, "pentru ca sunt lucruri neplacute care se petrec in managementul romanesc".



Referindu-se la noua declaratie a presedintelui Iliescu privind impozitarea veniturilor mari, Tanasescu afirma ca impozitele pentru persoanele fizice trebuie astfel concepute incat sa incurajeze munca.



"Din punctul meu de vedere, avem doua tipuri de impozite, si anume pe munca si pe consum. Eu nu cred ca un om bogat este unul cu venituri mari, ci unul care consuma foarte mult. De aceea, impozitarea muncii trebuie facuta astfel incat aceasta sa fie incurajata", a afirmat Tanasescu.



Presedintele Ion Iliescu a pledat din nou pentru introducerea unui sistem de impozitare progresiva a veniturilor salariale, in care pentru salariile foarte mari sa se aplice cote de impozit ridicate, aplicat astfel incat sa nu se ajunga la stoparea dezvoltarii economice. El a apreciat ca sistemul aplicat in Romania nu este deloc echitabil, deoarece pentru veniturile foarte mici nu se percepe impozit, dupa care se face un salt la cota 8-18% iar apoi un alt salt la 40%.



Presedintele Iliescu a apreciat drept "nemotivate si ilogice" reactiile care au aparut dupa ce el a propus introducerea unui sistem de impozitare a salariilor in care pentru salariile foarte mari sa se aplice o cota de impozit ridicata.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO