Prima pagina

Managerii romani incep sa-si plateasca singuri EMBA-ul

01.10.2007, 17:59 20

Tot mai multi manageri romani aleg sa renunte la sprijinul financiar al organizatiilor in care lucreaza si sa suporte singuri costurile unui program de MBA sau de Executive MBA. Explicatia este simpla: in acest fel, managerii romani isi castiga independenta profesionala.
"In momentul in care compania decide sa plateasca un program de administrare a afacerilor pentru unul dintre angajatii sai, ea stabileste si niste reguli. Te 'leaga de glie' pentru o anumita perioada de timp", spune Marcel Duhaneanu, rectorul Scolii Postuniversitare de Afaceri Romano-Americane Asebuss.
Astfel, managerul care beneficiaza de un astfel de avantaj trebuie sa ramana sa lucreze in organizatia care a investit in el, pentru a valorifica acolo cunostintele dobandite in urma unui program de Executive MBA. Desi implicarea intr-un astfel de proiect in tara presupune costuri deloc neglijabile, care pot depasi 20.000 de euro, managerii romani aleg sa faca eforturi pentru a-si pastra independenta.
De pilda, cat priveste cursantii programului de Executive MBA oferit de Asebuss, de la lansarea acestuia pe piata locala, in 1993, si pana in prezent, ponderea celor sprijiniti financiar de catre companiile angajatoare a scazut de la 90% la 70%. Astfel, o treime dintre managerii implicati in programele de Executive MBA platesc ei insisi pentru programul al carui cost ajunge la 18.000 de euro pentru cei doi ani de studiu. Iar acest procent este in crestere, inscriindu-se in trendul inregistrat pe piata americana, unde aproape 70% dintre programele de EMBA si MBA sunt platite integral sau partial de catre angajati. "Este cea mai buna dovada ca angajatii americani investesc in ei", spune Mike Salvador, director al programului de EMBA Kennesaw State University, institutie partenera a Asebuss.

Cititi mai multe in suplimentul Profesii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO