Prima pagina

Lunile de vara - testul adevarului pentru inflatie

11.07.2003, 00:00 11



Inflatia pe ultimele douasprezece luni a ajuns, la jumatatea lui 2003, la 14% - tinta oficiala pentru intreg anul acesta.



In prima luna de vara, inflatia a urcat insa la 0,9%, de la 0,5% in luna mai. Inflatia pe primele sase luni ale anului se ridica la 5,7%. Prognozele oficiale de la inceputul anului luau in calcul o rata a inflatiei pe primul semestru de 7,5%. #leadend#



De obicei, in aceasta perioada a anului preturile la alimente scad, insa in iunie cel mai mult s-au scumpit tocmai produsele alimentare, cu 1,2%. Cresterea medie a preturilor din aceasta grupa de marfuri a fost in prima jumatate a anului de 7,5%.



Scaderea la 14% a inflatiei calculate iunie 2003 la iunie 2002, nu inseamna neaparat ca dezinflatia va depasi asteptarile, asa cum s-a int=mplat anul trecut. Experienta anilor trecuti arata ca cele mai scazute niveluri de inflatie lunara se inregistreaza in perioada iulie-septembrie, dupa care urmeaza o crestere importanta de preturi in lunile octombrie-decembrie. Problemele din agricultura de anul acesta ar putea crea o presiune asupra preturilor la produsele alimentare, care sa tina inflatia relativ ridicata.



Deja in iunie fructele proaspete s-au scumpit cu 9,1%, la oua s-a inregistrat o majorare a preturilor de 7,5%, iar pretul cartofilor a urcat cu 6,7%.



Produsele de panificatie au fost vandute la un pret cu 3% mai ridicat fata de luna mai, pe fondul majorarii cu 3,2% a pretului la paine. Cresterea inregistrata la de produsele de panificatie se explica si prin scumpirea fainii cu 1,6%. Scaderi de preturi au fost inregistrate la branza - 2,3%, legume (cu exceptia cartofului, care s-a scumpit cu nu mai putin de 6,7%) - 2-3%, lapte de vaca 0,8%.



In plus, de la 1 iulie s-au scumpit motorina si gazele naturale, care ar putea transmite in lant majorari de preturi si tarife la servicii.



Banca Nationala asteapta confirmarea orientarii inflatiei in perioada urmatoare pentru a da semnalul reluarii tendintei de scadere a dob=nzilor. Acesta s-ar mai putea insa am=na. Evolutia inflatiei in lunile mai-iunie nu a fost influentata semnificativ de deprecierea puternica a leului fata de euro, in conditiile in care multe bunuri din cosul pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor de consum nu sunt legate de moneda europeana. De asemenea, legatura dintre asteptarile inflationiste si evolutia cursului de schimb al leului este din ce in ce mai slaba.



Rata medie lunara a inflatiei pe perioada ianuarie - iunie este de 0,9%, fata de 1,5% in aceeasi perioada a anului trecut.



Autoritatile au fixat ca tinta incadrarea intr-un nivel al inflatiei de 13-14% la sf=rsitul anului, fata de 17,8% in 2002. Anul viitor, inflatia ar urma sa coboare in premiera sub pragul de 10%, Rom=nia fiind singura tara candidata la Uniunea Europeana care inca nu a reusit sa reduca inflatia la o singura cifra.



Proiectul de buget pe anul 2004, aflat in lucru la Ministerul Finantelor, ia in calcul o rata a inflatiei de 9% calculata decembrie la decembrie.



In luna iunie, preturile marfurilor nealimentare au urcat, in medie, cu numai 0,6%, cresteri mai importante inregistrand preturile de vanzare la autoturisme si piese de schimb - 1,8%, frgidere - 1,2%, articole de menaj - 1,1%.



In ceea ce priveste serviciile, s-au consemnat majorari pe segmentul ingrijirii medicale, unde tarifele au crescut cu 1,9%. De asemenea, preturile la servicii auto au urcat cu 1,7%. Pe ansmblul serviciilor, indicele preturilor a crescut cu 0,5%.



Fostul ministru al Dezvoltarii si Prognozei, Leonard Cazan, a declarat ca determinante in estimarea evolutiei inflatiei in aceasta vara vor fi urmatoarele zece zile.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO