Prima pagina

Listarea BCR la Bursa, in 36 de luni

26.01.2006, 21:12 15

Actiunile BCR vor fi listate in termen de trei ani de la finalizarea contractului de privatizare, cu sau fara o oferta publica. Actiunile care ar putea fi oferite oferite ar urma sa fie ori actiuni noi ale bancii, Erste urmand sa nu participe la majorare, fie Erste va vinde o parte din actiunile sale, fara a scadea insa sub 50%.

Neindeplinirea acestei obligatii atrage reintrarea in vigoare a unui articol din statului BCR care nu ar mai permite austriecilor sa ia decizii doar cu pachetul de 61,8% pe care il detin, fiind nevoie de o majortate de 75%, majoritate la care SIF-urile, principalii minoritari au renuntat in schimbul listarii.

AVAS a inceput aseara dupa ora 18:00 publicarea contractului de privatizare a BCR semnat pe 21 decembrie cu grupul austriac Erste Bank.

In acelasi timp, Erste a anuntat la Viena ca actionarii sai si-au exercitat in proportie de 60% dreptul de preemptiune pentru a subscrie actiuni noi in cadrul operatiunii de majorare a capitalului social desfasurata incepand de pe 11 ianuarie.

Erste Bank a intentionat sa stranga de pe piata de capital 2,75 miliarde de euro care sa-i permita sa achite cele 3,75 mld. euro pentru 61,8% din actiunile BCR. Ieri la pranz, Erste anunta ca cererea mare din partea investitorilor mici a facut ca operatiunea de subscriere sa fie inchisa la ora 17:00, cu o zi mai devreme decat fusese programat.

Inainte de inceperea majorarii de capital, principalul actionar al Erste, Die Erste ...sterreichische Spar-Casse Privatstiftung, care detine 32,2% din actiuni, a informat ca intentioneaza sa isi mentina cota de actionariat la peste 30%.

De asemenea, membrii Grupului de Banci de Economii, care detin impreuna 7% din actiunile Erste Bank, si-au exprimat intentia de a-si exercita dreptul de subscriere pentru actiunile nou emise. Perioada de subscriere pentru achizitionarea de actiuni a fost stabilita intre 11 - 25 ianuarie, plasarea ofertelor si stabilirea pretului tranzactiilor facandu-se in intervalul 11 - 26 ianuarie 2006.

Conform deciziei CA al Erste, majorarea de capital a fost prevazuta a se realiza sub forma unei vanzari la valoarea de piata cu drepturi de preemptiune pentru actionarii existenti, carora le-au fost rezervate 4 noi actiuni pentru fiecare pachet de 15 actiuni detinute. Cota maxima pe actiune si limita superioara de pret nu pot depasi 55 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO