Prima pagina

Leul slab nici pe hoti nu–i intereseaza

26.11.2003, 00:00 40

Indivizi cu cagule pe fata care jefuiesc o banca, masini plecand in tromba, apoi urmariri pe strazi. Dincolo de scenariile de film, aceste lucruri se petrec in mod real in Occident, dar si in tari mai apropiate noua precum Ungaria. Dar nu si in Romania. De ce?
"Moneda locala (n.r a€“ leul) nu este atractiva pentru asemenea operatiuni. La noi, pentru a da o asemenea lovitura inseamna sa furi un camion plin cu bani. Aceasta cred ca este una din explicatii", a spus pentru Ziarul Financiar un consultant pe probleme de securitate bancara, care nu a dorit sa-i fie dezvaluita identitatea. Si asta chiar in conditiile in care, in multe banci de pe piata romaneasca accesul la tezaurul bancii este prea facil, conform expertilor de pe piata.
Chiar daca leul este atat de slab, totusi valori exista in Romania, iar afacerile cu paza lor cresc de la an la an. Pentru 2003, piata globala a serviciilor de securitate este estimata la 30a€“35 milioane euro, iar bancile sunt printre cei mai mari clienti.
Pentru asigurarea securitatii bancare, este nevoie de investitii mari in sisteme de protectie,a afirmat Traian Pometcu, seful departamentului de securitate al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul conferintei "Protectia valorilor", organizata ieri de Finmedia.
"Este adevarat ca exista o tendinta ca departamentele de contabilitate din unele banci sa ceara pretul cel mai mic (n.r. a€“ de la furnizorii de solutii de securitate), cand la o banca este nevoie de un sistem de securitate performant", explica Pometcu.
Traian Pometcu este de fapt "seful garzilor" de la cea mai mare "comoara" din Romania: tezaurul BNR.
El a explicat pentru Ziarul Financiar ca "la nivelul BNR a fost implementat inca din 1991 a€“ 1992 un sistem integrat de securitate, incepand cu locatiile de o deosebita importanta, precum tezaurul bancii sau rezerva de aur a BNR, care a fost treptat dezvoltat la nivelul intregii retele teritoriale a bancii centrale, implementare finalizata aproximativ in 1997". Valoarea investitiei in acest program a fost in jur de 2,5 milioane dolari, mai spune Pometcu. El are in subordine aproximativ 50 de angajati pe probleme de securitate in cadrul BNR, paza si protectia pentru intreaga retea teritoriala a BNR fiind asigurata cu ajutorul jandarmilor.
La sfarsitul lunii iunie, rezerva valutara a bancii centrale era de aproximativ 6,2 miliarde de dolari, titlurile de valoare avand o pondere de 86%. Tot atunci, rezerva de aur a BNR era de 106 tone.
Ultimul trend pe piata serviciilor de securitate este procesarea banilor.
Pe de alta parte, decizia BNR de a se retrage din operatiunile de procesare de bani, pe fondul restructurarii activitatii teritoriale si a redimensionarii personalului, a facut loc primilor operatori privati in domeniu precum Group 4 Falck. Tinta BNR a fost reducerea costurilor proprii, dupa cum sustine Pometcu.
Danezii de la Group 4 Falck au investit peste 10 milioane euro pe piata romaneasca din 2001, momentul intrarii pe piata, urmand sa aiba pana la finele anului o retea formata din sapte centre teritoriale de procesare de bani. Capacitatea totala de procesare va ajunge astfel la 2.500 mld. lei (73 mil. $). Compania are printre clienti sase banci comerciale si doi clienti nebancari.
Dragon Star, una dintre cele mai puternice firme de securitate de pe piata, este si activa pe segmentul transportului de valori, ca si danezii de la Group 4 Falck. Tot de procesare se ocupa si Banca Comerciala Romana, care opereaza prin 4 centre teritoriale, urmand sa se extinda la 18 centre teritoriale si sa fie constituit la BCR un fond de custodie al BNR, potrivit lui Ion Matei, director al directiei Carduri din cadrul celei mai mari banci de pe piata romaneasca.
Potrivit lui Ioan Mihailescu, directorul general al companiei, Dragon Star are afaceri anuale de circa 12 mil. euro, in conditiile in care acesta estimeaza ca piata globala a serviciilor de securitate in Romania este de aproximativ 30 a€“35 milioane euro."Piata globala de servicii a crescut. Cred ca aparitia Legii 333 /2003 privind paza si protectia va tria operatorii de profil, iar piata se va consolida in termen de un an. De ce? Pentru ca legea impune licentierea fiecarei activitati a€“ paza, protectie, transport valori, etc a€“ care costa mii de euro. Cred ca vor ramane trei a€“ patru jucatori la nivel national precum Dragon Star, Group 4 Falck, Bidepa si altii", a spus Mihailescu. El a mai spus ca in acest moment, numai la nivelul capitalei sunt inregistrate 800 de firme cu servicii de securitate, multe dintre ele firme "de sertar".
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO