Prima pagina

Legea pietei titlurilor ipotecare e in lucru

04.09.2003, 00:00 27



Compania de consultanta Deloitte&Touche, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Bursei de Valori si Ministerului de Finantate, a inceput sa lucreze la proiectul de legislatie care va reglementa piata secundara romanesca de titluri ipotecare.



Demersul este finantat de USAID (Agentia Americana pentru Dezvoltare Internationala) si a fost demarat datorita exploziei asteptate in urmatorii ani pe piata creditelor ipotecare, care ar putea creste de la 150 - 200 de milioane de dolari in 2002 la cateva miliarde de dolari in 2007.



Aparitia unei astfel de legislatii este asteptata atat de institutiile financiare care vor acorda credite ipotecare (banci, fonduri ipotecare) si vor dori sa se refinanteze prin vanzarea creantelor ipotecare, cat si de piata de capital, care ar putea creste semnificativ odata cu tranzactionarea titlurilor ipotecare.



Proiectul va fi unul complex, fiind necesare, pe langa aparitia unei legi speciale, modificari ale legilor actuale, conceperea unui proces de standardizare a pietei primare de credite ipotecare si cearea unor institutii noi (precum birourile de credit).



"Sub aspectul dezvoltarii legislative sunt necesare anumite corectii ale legislatiei imprumuturilor ipotecare, pietei de capital si consacrarea legislativa a companiilor infiintate pentru structurarea anumitor tipuri de proiecte", a declarat pentru ZF Dan Badea, partener la casa de avocatura Badea, Radu si Asociatii, consilierul juridic al proiectului.



Badea afirma ca echipa care lucreaza la proiect pregateste premizele si pentru o standardizare a procedurilor care stau la baza pietei primare. In proces sunt implicate si BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - n.r.) si IFC (ramura de investitii a Bancii Mondiale - n.r.).



"Incercam impreuna cu toate bancile mari din piata si cu concursul BERD si IFC sa cream un set de documentatii de credit, contracte de garantie si proceduri back office comparabile pe piata si compatibile cu standardele internationale. De asemenea este nevoie de crearea unui birou de credite care sa poata strange si emite informatii referitoare la solvabilitatea potentialilor clienti ai pietei ipotecare", spune Dan Badea.



Stere Farmache, director general al Bursei de Valori, spune ca institutia dispune de suportul tehnic necesar tranzactionarii titlurilor ipotecare dar ca procesul de cearea a pietei secundare pentru astfel de instrumente va fi unul de durata.



"Pentru ca un astfel de demers sa fie eficient trebuie sa existe vointa din partea tuturor partilor implicate in proiect. Or, trebuie sa tinem cont de faptul ca, dupa mai multi ani de discutii, nu am reusit sa listam nici macar titlurile de stat", a declarat Farmache.



Piata secundara a titlurilor ipotecare a cunoscut o evolutie crescatoare puternica in Stale Unite sui Europa de Vest, fiind una din principalele surse de finantare pentru inceperea de proiecte imobiliare noi. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO