Prima pagina

Lafarge se gandeste sa faca o fabrica de gips-carton in Romania

20.10.2004, 00:00 44

Gigantul francez din domeniul materialelor de constructii Lafarge analizeaza posibilitatea construirii unei fabrici de gips carton in Romania, fiind analizate mai multe locatii din regiune. Miza ar fi tocmai cresterea puternica a consumului de gips carton din Romania, care a evoluat de la 3 milioane metri patrati in 1999 la o valoare prognozata pentru acest an de 19 - 20 milioane metri patrati.
Valoarea investitiei intr-o fabrica noua de gips carton in conditiile de piata din Romania poate ajunge la 30 - 40 mil. euro, cat intreaga piata de profil, conform unor estimari facute de surse din piata.
"Romania este o piata interesanta pentru Lafarge si, in acest context, se analizeaza posibilitatea marire in viitor facilitatile de productie actuale de gips carton. Piata locala de profil este indeajuns de mare pentru a justifica si alte capacitati de productie decat cea existenta", a declarat pentru Ziarul Financiar Sebastian Popescu, director general al Lafarge Arcom Gips.
Compania opereaza unica fabrica de pe piata, situata in apropierea capitalei si care a fost cumparata de catre Lafarge de la compania de constructii Arcom SA. Fabrica dispune de o capacitate de productie de 3,2 milioane metri patrati, fiind din acest punct de vedere una dintre cele mai mici din lume, spun specialistii industriei de profil.
Pe de alta parte, rata de crestere a pietei cu circa 25% - 30% pe an si potentialul din Romania au stat la baza deciziei Rigips Romania, filiala locala a grupului britanic British PlasterBoards, de a anunta in aceasta vara ca investeste 30 milioane euro in construirea de la zero a unei fabrici la Turda. Dupa ce au studiat ani de zile pietele din regiune, britanicii au decis sa-si plaseze investitia in Romania, urmand sa treaca din vara anului viitor de la postura de importator la cea de producator. Fabrica de la Turda este proiectata sa aiba o capacitate initiala de productie de 13 mil. metri patrati si ar urma sa inlocuiasca aproape integral importurile facute de Rigips.
Lafarge Arcom Gips detine in acest moment o cota de piata de circa 28% - 30%, in contextul in care intreaga piata este estimata la circa 19 - 20 milioane metri patrati, respectiv 35 - 38 milioane euro in valoare. Principalii concurenti ai unicului producator de pe piata sunt Rigips Romania si Knauf, o afacere germana de familie, Norgips (Norvegia), respectiv turcii de la ABS. Potrivit ultimelor informatii din piata, ABS a intrat pe piata la finele anului trecut si a ajuns sa acopere 6 - 8% din piata romaneasca prin importuri.
De asemenea, sursele citate mai afirma ca Knauf si Norgips sunt angajate in proces de fuziune la nivel international, ceea ce ar da nastere unui jucator in Romania cu cota de piata in jur de 30% - 35%.
"Piata de gips carton din Romania are un potential mare, putand sa ajunga la 30 milioane metri patrati in urmatorii 3 - 4 ani", spune Sebastian Popescu. El afirma ca sunt peste 300 de aplicatii pentru gips carton, putand fi utilizat de la spitale si scoli pana la reabilitarile si renovarile de case.
Consumul de gips carton pe cap de locuitor din Romania a fost in 2003 de circa 0,7 metri patrati (mp), in acest an fiind in crestere catre 0,9 metri patrati. In Ungaria, consumul per capita este de circa 1,2 mp, iar in Polonia de circa 1,5 mp pe cap de locuitor.
Lafarge a importat gips carton pana in ianuarie 2001, cand a intrat actionar la Arcom Gips, societatea care opera fabrica de langa Bucuresti. Francezii au cumparat 90% din actiunile societatii in doua etape, platind in total catre Arcom 8,1 - 8,5 mil. $.
Lafarge isi regrupeaza operatiunile pe pietele de gips carton si ipsos, urmand ca societatea Lafarge Arcom Gips sa fuzioneze prin absorbtie cu firma Lafarge Ipsos, care produce ipsos si exploateaza cariera de gips de la Aghires.
Dreptul de proprietate asupra carierei de gips de la Aghires, care este sursa de materie prima pentru fabrica de gips carton Lafarge Arcom Gips, este detinut insa de catre Lafarge Romcim, explica oficialul Lafarge.
Noua entitate Lafarge Arcom Gips, rezultata in urma fuziunii, ar urma sa opereze pe piata incepand cu 1 ianuarie 2005, societatea urmand sa preia in proprietate de la Lafarge Romcim si cariera de gips de la Aghires.
O miscare similara a facut-o Rigips Romania in urma cu doi ani, cand a fuzionat prin absorbtie cu producatorul de ipsos detinut de BPB in Romania, Gypsum Turda.
"Cele doua companii, Lafarge Arcom Gips si Lafarge Ipsos au clienti comuni, iar scopul fuziunii este de a avea cele mai bune sinergii", a comentat Popescu.
In urma majorarii de capital, pachetul detinut de catre Arcom SA Bucuresti ar urma sa se reduca de la circa 7,8% in prezent la aproximativ 5,5%. "Cei de la Arcom pot oricand doresc sa revina la o participatie de 10% in Lafarge Arcom Gips", a mai spus reprezentantul companiei. Pe langa cei doi actionari, Lafarge si Arcom, 30 de fosti angajati ai Arcom detin impreuna 0,3% din actiunile producatorului de gips carton.
Lafarge Arcom Gips a raportat pe 2003 un profit net de 486.000 euro la o cifra de afaceri de 8,9 milioane euro.
Lafarge a intrat in 1997 pe piata romaneasca si a investit peste 300 mil. euro pe pietele de ciment, betoane, agregate, gips carton. Lafarge a avut in 2003 o cifra de afaceri de 160 mil. euro din operatiunile sale in Romania.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO