Prima pagina

Kodorkovski, cel mai bogat rus, a fost arestat

27.10.2003, 00:00 17



Mihail Kodorkovski, presedintele gigantului petrolier Yukos si cel mai bogat rus, cu o avere estimata la 11 miliarde dolari, a fost arestat sub acuzatii de frauda si evaziune fiscala. Oficialii si avocatul companiei au caracterizat acuzatiile ca avand o tenta politica.



Omul de afaceri rus, care a acordat sprijin rivalilor electorali ai presedintelui rus Vladimir Putin, a fost retinut sambata dimineata de catre Serviciile Federale de Securitate in momentul in care avionul sau a aterizat in Siberia, fiind mai apoi dus la Moscova pentru a fi interogat.



Yukos, cel mai mare producator de petrol al Rusiei, este in curs de achizitionare a companiei rivale Sibneft, ceea ce ar da nastere celei de-a sasea mari companii petroliere din lume detinute de catre un investitor. Cel mai mare grup petrolier din lume, Exxon Mobil din SUA poarta discutii de preluare a unui pachet de actiuni din cadrul companiei nou-formate.



Procurorii declarau cu cinci zile in urma ca vor depune acuzatii impotriva directorilor companiei Yukos, declaratie ce a determinat scaderea cu 9% a valorii actiunilor companiei.



Acuzatiile formulate sambata, despre care nu au fost dezvaluite detalii suplimentare, marcheaza punctul culminant al unei batalii ce se poarta de patru luni intre companie si procurori. Potrivit Procuraturii din Moscova, statul a fost pagubit cu peste 1 miliard de dolari.



"Conflictul a luat o amploare neasteptata," a declarat Neil Gregson, ce administreaza actiuni ale pietelor emergente si din sectorul minier in valoare de 325 milioane de dolari in cadrul Credit Suisse Asset Management din Londra. "Datorita acestui conflict va creste gradul de risc cu privire la investitiile efectuate in Rusia. Yukos este o companie foarte mare, iar ca urmare a acuzatiilor aduse acesteia ne vom reduce probabil investitiile in Rusia".



Lui Kodorkovski i se aduc sapte tipuri de acuzatii, printre care frauda, furt si evaziune fiscala, a declarat Natalia Visniakova, o purtatoare de cuvant a biroului procurorului general pe postul de televiziune Rossiya, fara a oferi detalii suplimentare.



"Din punct de vedere al acuzatiilor, cazul are o tenta politica foarte clara," a declarat avocatul lui Kodorkovki, Anton Drel, reporterilor dupa anuntarea deciziei curtii. "Recunoasterea vinovatiei este imposibila pentru ca acuzatiile aduse sunt absurde". Nici Drel nu a oferit detalii suplimentare legate de acuzatiile respective.



Kodorkovski, in varsta de 40 de ani, finanteaza partide politice de opozitie, cum ar fi partidul liberal Yabloko si Uniunea Fortelor de Dreapta. Acesta a declarat ca ancheta a fost lansata impotriva sa pe fondul unor conflicte din interiorul Kremlinului. In Rusia vor avea loc alegeri parlamentare peste sase saptamani.



Procurorii l-au interogat pentru prima data pe Kodorkovski pe data de 4 iulie, acesta aflandu-se in pozitia de martor in cadrul unui proces penal intentat impotriva lui Platon Lebedev, ce a fost arestat pe 2 iulie. Lebedev este acuzat de evaziune fiscala si furt de actiuni apartinand unei companii de stat, Apatit, in anul 1994. Lebedev, presedinte al Group Menatep, ce detine un pachet important din actiunile Yukos, a respins acuzatiile ce i s-au adus.



Pe data de 17 octombrie, procurorii l-au acuzat pe Vasili Saknovski, membru al consiliului de conducere al companiei Yukos, de evaziune fiscala. Unui alt director al Yukos, un oficial al departamentului de securitate, i se aduc acuzatii de tentativa de omor.



Prin intermediul Menatep, Kodorkovski controleaza 36% din Yukos, pachet de actiuni a carui valoare este estimata la 31,1 miliarde de dolari.



Actiunile indreptate impotriva lui Kodorkovski sunt percepute drept o demonstratie de putere din partea autoritatilor de la Moscova, in fata oligarhilor care administreaza multe regiuni din Rusia postsovietica, resursele naturale aferente, precum si industria de profil.



De la declansarea actiunii legale impotriva Yukos, in luna iulie, Vladimir Putin s-a detasat de aceasta disputa. Liderul rus a declarat, chiar, ca decizia de incarcerare a evenualilor suspecti este "nepotrivita in cazul infractiunilor economice". Pe de alta parte, Putin a precizat ca nu doreste sa mentina aceleasi legaturi stranse cu oligarhii rusi ca si predecesorul sau, Boris Eltan.



Directorul de operatiuni al Yukos, fost director al gigantului petrolier american ConocoPhilips, Steven Theede, angajat de compania rusa in luna august, va supraveghea desfasurarea operatiunilor companiei, a anuntat Yukos in cadrul unei declaratii.



"Arestarea lui Mihail Kodorkosvki nu va afecta foarte mult operatiunile companiei," au decarat oficialii Yukos.



Kodorkovski, directorul financiar al companiei - Bruce Misamore, si directorul executiv al companiei Exxon Mobil - Lee Raymond, au refuzat sa comenteze in legatura cu posibila intentie a companiei Exxon de a achizitiona un pachet de actiuni din cadrul Yukos dupa preluarea companiei Sibneft de catre aceasta. Exxon ar putea oferi 25 miliarde de dolari pentru 40% din Yukos, conform unei stiri publicate la inceputul acestei luni de Financial Times.



"Chiar daca discutiile cu Exxon ar fi ajuns intr-un stadiu mai avansat, acestea vor fi inghetate acum," a declarat Ivan Mazalov, ce administreaza active ale companiilor rusesti in valoare de 450 milioane de dolari in cadrul Prosperity Capital Management din Moscova. "Arestarea lui Kodorkovski reprezinta un semnal clar si foarte negativ pentru aceasta piata".



Uniunea Rusa a Intreprinzatorilor si Industrialistilor, impreuna cu alte asociatii cum ar fi Business Russia si OPORA, au cerut presedintelui rus sa-si faca publica pozitia cu privire la arestarea lui Kodorkovski.



Putin declarase in luna septembrie ca se asteapta ca ancheta cu privire la Yukos sa fie finalizata "rapid". De atunci, acesta nu a mai facut nici o declaratie publica cu privire la acest subiect.



"Numai o declaratie ferma venita din partea lui Putin ar putea rezolva aceasta situatie," a declarat Anatoli Chubais, director executiv al companiei din domeniul energetic controlata de stat RAO Unified Energy System, pe postul de televiziune RBK. "Lipsa unei astfel de declaratii ar putea agrava situatia in care se afla mediul de afaceri al Rusiei".



Arestarea lui Kodorkovski a avut loc dupa ce acesta nu se prezentase pentru interogatoriu vineri, a declarat purtatoarea de cuvant a procurorului. Oficialii Yukos declarasera procurorilor ca Kodorkovski se afla intr-o calatorie de afaceri in Rusia si ca acesta nu se va putea prezenta la interogatoriu pana saptamana viitoare, conform lui Sadrin.



Kodorkosvki urma sa se intoarca in Moscova luni.



Valoarea la Bursa de la Moscova a actiunilor companiei, a carei productie creste cu un ritm de cel putin trei ori mai rapid decat cel al producatorilor occidentali de petrol, a crescut cu 44% in acest an. Capitalizarea bursiera a Yukos se ridica la aproape 87 miliarde de dolari. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO