Prima pagina

Kober: Mi s-a oferit sa vand afacerea si am refuzat

26.02.2004, 00:00 174



Producatorul de lacuri si vopsele Kober Piatra Neamt, cea mai mare companie de pe piata de profil, intentioneaza sa ajunga la o cota de piata de 50% pana in 2006 si sa intre puternic pe piata din Ungaria, a spus pentru Ziarul Financiar Aurel Kober, presedintele si proprietarul companiei. In acest moment, compania detine 28%, potrivit propriilor estimari, dintr- o piata cu vanzari anuale estimata la 110 - 120 mil. euro, principalii sai competitori fiind Policolor si Dufa Romania.



"Avem intentii foarte serioase cu piata din Ungaria, insa nu ne vom consuma resursele proprii pana nu ne consolidam pozitia pe piata romaneasca. Tinta noastra este sa atingem 50% din piata interna pana in 2006", explica Aurel Kober, care adauga ca-si va atinge obiectivul fara achizitii, ci in dauna asa -zisilor "no name" de pe piata, companii cu o calitate slaba a produselor si care ocupa in opinia lui Kober 27% din piata.



Valoarea de piata a afacerii cu lacuri si vopsele Kober este evaluata la circa 35 - 40 mil. euro de catre de catre Aurel Kober. Acesta, care a creat si a impus pe piata romaneasca brandul Kober, afirma ca a plecat la drum la infiintarea companiei cu 8.000 lei si a inregistrat profit in fiecare an de atunci.



Pe langa producatorul de lacuri si vopsele, familia Kober mai are in portofoliu o afacere de producere a centralelor termice Motan, precum si 90% din actiunile distribuitorului de lacuri si vopsele Pitura.



"Nu am facut pana acum nici o evaluare a firmei mele - Kober SRL, dar daca ar fi sa o facem, ar trebui luat in calcul rata medie a profitului din ultimii cinci ani, cifra care multiplicata cu 10 inseamna o valoare de piata intre 35 si 40 mil. euro, avand in vedere si potentialul acestei afaceri. Am primit anul trecut si acum doi ani oferte de achizitie din partea celui mai mare producator si distribuitor de lacuri si vopsele din Israel, am avut discutii, dar am refuzat sa vand. Nu sunt dispus sa vand aceasta afacere nici acum si nici pe termen lung", a spus Aurel Kober. El detine 95% din actiunile firmei, restul de 5% fiind in posesia sotiei acestuia, Mariana Kober.



Aurel Kober se gandeste sa listeze Kober SRL in 2 - 3 ani la Bursa de Valori, atat pentru a atrage finantare, cat si pentru a testa reactia investitorilor. "Ma gandesc sa pastrez un pachet de actiuni, iar restul actiunilor sa le listez la Bursa pentru a atrage finantare", spune fondatorul companiei.



Pentru 2004, Kober estimeaza o cifra de afaceri de 40 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul anterior, si o rata a profitului de 10% - 11% din cifra de afaceri.



Reprezentantii companiei au anuntat, ieri, lansarea unei puternice campanii media, in care a investit circa 3 mil. euro, sloganul acestei campanii fiind "Kober. Puterea culorii", campanie realizata de catre agentia de publicitate D'Arcy.



De ce a fost lansata campania? "Nu suntem multumiti de cota de piata pe care o avem", spune Kober, care spera ca in urma campaniei sa obtina in acest moment o crestere a vanzarilor cu circa 30%.



In acest moment, exporturile companiei sunt de circa 1 mil. euro, avand ca destinatie pietele din Republica Moldova si Ungaria.



Kober are in acest moment 341 angajati, salariul mediu pe angajat fiind anul trecut de 409 euro pe salariat, fata de 377 euro in 2002.



Investitiile companiei pana acum depasesc 32 mil. euro, din care circa 20 mil. euro au fost alocati fabricii de lacuri si vopsele de la Turturesti (judetul Neamt), iar circa 8 mil. euro in departamentul de cercetare si dezvoltare.



Kober este prezent pe piata de lacuri si vopsele cu trei branduri - Kober, Aqualux si Emalux, respectiv cu centralele Motan pe piata de centrale termice. In 2003, vanzarile de centrale Motan s-au ridicat la 3,5 mil. euro.



Ceilalti doi competitori, Dufa Romania si Policolor sunt doua modele de business diferite ca structura de Kober.



Astfel, Policolor Bucuresti, operator bine pozitionat pe segmentul emailurilor si a vopselelor auto in special, potrivit studiilor de piata efectuate, a incheiat 2003 cu un profit net de 628.000 euro la o cifra de afaceri de circa 20 mil. euro. Actiunile Policolor sunt detinute de patru fonduri de investitii - Romanian Investment Fund Cyprus LTD cu 34,10%, Fondul Romano - American de Investitii cu 32,94%, Romanian Reconstruction (Cyprus) Limited 9,96%, Societe Generale (Romania) Fund Ltd 7,72%, alte 14,19% fiind in posesia altor actionari.



Dufa Romania a fost infiintata in 1997 ca un joint venture de import si distributie de lacuri si vopsele, in care grupul german Meffert AG detine 50% din actiuni, ca si actionarii romani ai Dufa Romania - Marius Ivan si Liviu Stan. Cifra de afaceri estimata a Dufa Romania pentru 2003 este de peste 18 mil. euro, in crestere cu 12% fata de anul anterior. Rata profitului se situeaza undeva in jur de 10%. Potentialul pietei de profil este considerat foarte mare in perioada urmatoare, avand in vedere ca media de consum este de 2,8 kg/capita in Romania, fata de Ungaria - 9kg, Cehia - 12 kg, Germania - 17 kg sau statele nordice - 20 kg.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO