Prima pagina

Israelul s-a retras din Gaza, palestinienii au atacat din nou

19.04.2001, 00:00 13



Tiruri de mortiere au fost lansate asupra unor tinte israeliene din Gaza la cateva ore de la retragerea trupelor statului evreu din teritoriile aflate sub controlul Autoritatii Palestiniene.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene a declarat ca nu s-au inregistrat raniti in urma unui atac cu trei mortiere care au lovit colonia Neve Dekalim, din sudul Fasiei Gaza, si nici dupa explozia altor trei proiectile langa o baza militara din nord, relateaza CNN.

Incursiunea militara israeliana de marti din nord-estul Fasiei Gaza, al carei scop declarat a fost stoparea unor astfel de atacuri, a fost condamnata de Statele Unite, care au calificat-o drept "excesiva si disproportionata". Reactia americana a fost neobisnuit de dura fata de Israel, aliatul traditional al SUA in regiune.

"Cerem ambelor parti sa respecte acordurile pe care le-au semnat. Pentru palestinieni acest lucru inseamna aplicarea angajamentelor luate privind renuntarea la terorism si violenta.

Pentru israelieni, inseamna respectarea angajamentelor privind retragerea din Gaza in conformitate cu acordurile semnate de cele doua parti", a spus secretarul american de stat, Colin Powell.

Scurta ocupatia israeliana asupra a circa doi kilometri patrati de pamant in Gaza a fost declansata de atacurile cu mortiere asupra unui oras israelian.

Desi gruparea islamica Hamas a revendicat atacurile cu mortiere de luni asupra orasului israelian Sderot, care au dus la ocuparea Fasiei Gaza, statul evreu da vina pe fortele palestiniene de securitate pentru respectivele atacuri.

Zona ocupata a inclus si satul Beit Hanoun, de unde israelienii afirma ca au fost lansate atacurile, militarii israelieni fiind desfasurati si de-a lungul drumului dintre Karni si Netzarim, precum si in apropiere de orasul Gush Katif.

Initial, comandantii israelieni anuntasera ocuparea regiunii "pentru mai multe luni", dar pana la caderea noptii tonul declaratiilor s-a domolit si a fost anuntata retragerea.

"Cand Israelul a anuntat desfasurarea acestei operatiunii a vorbit despre o actiune limitata. Nu a anuntat ca va reocupa parti din Fasia Gaza din care s-a retras de bunavoie", a declarat Dore Gold, consilier al premierului Ariel Sharon. Intrebat daca criticile Washingtonului au jucat un rol in retragere, Gold a spus ca tara sa asculta "cu atentie declaratie Statelor Unite, care sunt foarte importante pentru noi".

Totusi, un alt consilier al lui Sharon, Raanan Gissin, a declarat ca decizia privind retragerea fusese luata marti dimineata, inainte ca secretarul de stat american Colin Powell sa dea publicitatii declaratia sa critica la adresa Israelului. Potrivit armatei israeliene, retragerea a fost incheiata ieri in zori.

La randul sau, Ministrul apararii, Binyamin Ben-Eliezer, a spus ca toata operatiunea a fost planuita dinainte si armata israeliana stia ca trupele sale urmau sa fie retrase o data cu sosirea intunericului.

Statele Unite au salutat decizia israeliana, avertizand statul evreu sa evite pe viitor astfel de reactii exagerate la provocari.

Scurta invazie israeliana precum si tirurile palestiniene de mortiere reprezintao escaladare grava a violentelor declansate in regiune in septembrie si care s-au soldat pana acum cu peste 470 de morti, majoritatea palestinieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO