Prima pagina

Israelul ii ataca pe palestinieni cu tancuri si avioane

27.08.2001, 00:00 21



Avioane israeliene de lupta au efectuat ieri raiduri asupra unor tinte palestiniene din Cisiordania si Gaza, la o zi dupa mai multe atacuri palestiniene impotriva evreilor, soldate cu sapte morti.

Avioanele si tancurile israeliene au distrus cladiri ale politiei palestiniene din patru orase, raidurile provocand moartea unui palestinian si ranirea altor 18. O cladire cu cinci etaje din orasul Gaza, apartinand politiei palestiniene, a fost distrusa de loviturile aeriene israeliene, relateaza CNN.

Palestinienii evacuasera majoritatea pozitiilor militare din Cisiordania si Gaza, anticipand riposta israeliana. In raidurile de ieri, statul evreu a folosit avioane F-15 si F-16, in timp ce vehicule blindate israeliene au intrat in partea de est a orasului Gaza, fiind intampinate cu tiruri sustinute de catre palestinieni.

In Fasia Gaza, avioanele au bombardat cartierul general al politiei palestiniene din Gaza si un centru al politiei si serviciilor de informatii militare din Deir El-Balah; in Cisiordania, avioanele F-16 au bombardat cartierul general al politiei palestiniene de la Salfit.

Raidurile au fost lansate ca riposta la atacul palestinian asupra unui post militar israelian din Fasia Gaza, de sambata, care s-a soldat cu trei morti si la atentatul din nord-vestul Ierusalimului, care s-a soldat cu moartea a doi civili", a declarat un purtator de cuvant israelian, intr-un comunicat. "Pilotii au atacat in loc precis si au revenit la baze fara a fi suferit pagube", potrivit aceleiasi surse.

Politia israeliana afirma ca palestinieni inarmati au deschis focul asupra unei masini israeliene in apropiere de Ierusalim, sambata noapte, omorand doi evrei (sot si sotie) si ranind alte trei persoane - cei doi copii ai familiei si bunicul acestora. Masina venea din colonia evreiasca Givat Zeez si se indrepta catre orasul Modi'in.

Anterior, un ofiter si doi soldati israelieni fusesera ucisi si alti sapte militari raniti intr-un atac palestinian asupra unui post al Fortelor Israeliene de Aparare (ODF) de langa colonia Gush Khatif, in Gaza.

Potrivit IDF, doi "teroristi" ai gruparii Fatah din Abu Rish s-au infiltrat in zona in jrul orei trei dimineata, au deschis focul impotriva militarilor israelieni si au lansat mai multe grenade.

Ambii atacatori au fost ucisi in timpul schimbului de focuri care a urmat si care a durat circa patru ore. Acest atac fara precedent a fost revendicat de Frontul Democratic de Eliberare a Palestinei (DFLP), cu baza la Damasc.

Trupele israeliene au inchis principala sosea care leaga nordul Fasiei Gaza de partea de sud, iar seful statului al armatei israeliene, Shaoul Mofaz, s-a deplasat in zona pentru a evalua situatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO