Prima pagina

Israelienii se plimba cu tancul in Gaza

03.05.2001, 00:00 20



Trupele israeliene, ajutate de tancuri si buldozere, au intrat in forta ieri dimineata intr-o zona controlata de palestinieni din Gaza, distrugand cel putin zece case si provocand moartea unei persoane.

Armata israeliana afirma ca incursiunea a avut drept scop alungarea unor persoane inarmate care au deschis focul asupra unor militari ai statului evreu. Operatiunea a avut in ajunul intalnirii dintre ministrul israelian de externe Shimon Peres si Secretarul american de Stat Colin Powell, relateaza CNN.

Militarii israelieni afirma ca raidul a fost unul foarte precis, militarii intrand si iesind rapid din teritoriile controlate de palestinieni ca represalii la atacurile de marti asupra granicerilor israelieni venite din partea politiei palestiniene. In timpul operatiunii, care a durat patru ore, un tanar palestinian a fost ucis si alte zece persoane au fost ranite.

In ultimele saptamani, trupele israeliene au efectuat mai multe incursiuni in zonele aflate sub administratia Autoritatii Palestiniene, fapt ce a dus la intensificarea violentelor din regiune.

Intre timp, continua eforturile diplomatice pentru ajungerea la un compromis negociat intre parti, la Washington fiind dezbatuta o initiativa de pace egipteano-iordaniana.

Aceasta prevede o serie de masuri ce au drept scop cresterea increderii intre palestinieni si israelieni, pentru a se pune capat violentelor si a se reveni la negocierile de pace.

Palestinienii sprijina acest plan, dar Israelul are rezerva fata de propusa inghetare a construirii in viitor de noi colonii evreiesti in Cisiordania si Gaza si nu doreste sa reinceapa negocierile pana cand violentele incepute in septembrie anul trecut nu vor inceta.

Peres a declarat totusi ca, in cele din urma, "toata lumea isi va da seama ca nu exista alta optiune decat sa ne asezam la masa negocierilor".

El a adaugat ca guvernul sau este gata sa ridice o parte a restrictiilor impuse palestinienilor in ceea ce priveste libera deplasare si accesul la locurile de munca de pe teritoriul statului evreu.

La randul sau, liderul palestinian Yasser Arafat s-a declarat increzator in obtinerea unei incetari a focului cu Israelul, pentru a se putea relua dialogul intre cele doua parti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO