Prima pagina

Israelienii de la Solel Boneh au prins o afacere de 250 mil. dolari

05.11.2004, 00:00 115

Solel Boneh International, subsidiara celui mai mare concern de constructii israelian Housing & Construction Holdings Ltd., a incheiat negocierile cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania pentru un contract de 250 mil. $ in vederea realizarii sectiunii Focsani - Ojdula - Targu Secuiesc de pe DN 2, potrivit publicatiei israeliane The Jerusalem Post.
"Solel Boneh International va fi responsabila cu proiectarea, constructia, finantarea si mentenanta a 120 kilometri de drum pentru o perioada de 14 ani. A fost semnat un acord cu autoritatea romana a drumurilor (CNADNR, fosta AND - n.r.), si asteapta acum aprobarea de catre guvernul roman, care ar putea fi primita in urmatoarele saptamani", relateaza publicatia israeliana.
Surse din cadrul ministerului transporturilor, constructiilor si turismului au precizat ca afacerea este in faza "finalizarii negocierilor si de initializare a contractului, care va fi semnat pana la inceputul anului viitor", valoarea acestuia fiind de 213,4 mil. euro (250 mil. $).
"Solel Boneh vrea sa inceapa lucrarile la primavara, care vor dura circa trei ani. Lucrarea va fi executata in regim de parteneriat public privat si este primul contract de drumuri si autostrazi castigat de compania israeliana in Romania", au mai spus sursele citate. In acest context, israelienii urmeaza sa aranjeze finantarea proiectului, comstruirea acestuia si asigurarea mentenantei pe perioada concesiunii.
Reprezentantii Solel Boneh International (SBI) din Romania nu au facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei de ieri.
Compania este la a doua afacere de anvergura de pe piata romaneasca, dupa ce in anii anteriori a incheiat un contract de 220 milioane dolari pentru realizarea unui proiect de alimentare cu apa in mediul rural.
Solel Boneh este interesata si de constructia de autostrazi, inscriindu-se in cursa, unde pana acum au avut castig de cauza Bechtel (SUA), Vinci (Franta), Strabag (Austria), Ashtrom -Roichmann (Israel), Astaldi (Italia) sau Max Bogl (Germania).
Solel Boneh activeaza in proiecte mari de infrastructura pe trei continente, avand lucrari in portofoliu inclusiv in Europa Centrala si de Est. Solel Boneh este unul din primii 100 de contractori internationali din lume, potrivit prestigioasei publicatii de Engineering News Record.
Solel Boneh International Romania a avut in 2003 un profit net de 12,7 miliarde lei (380.000 $) la o cifra de afaceri de 600 miliarde lei (18 milioane dolari).
Proiectele mari de infrastructura, inclusiv construirea de drumuri si autostrazi, sunt mult asteptatul "balon de oxigen" al pietei de constructii din Romania, care lucreaza cu valori de 4 - 5 miliarde dolari pe an, inca la jumatate din potentialul sau, spun specialistii din acest domeniu.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO