Prima pagina

Isarescu: Trebuie sa grabim scaderea inflatiei in perspectiva adoptarii euro

24.06.2008, 11:37 16

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca inflatia va trebui sa coboare la niveluri apropiate de cele din zona euro, chiar inainte de anul 2012, cand Romania ar trebui sa intre in mecanismul ratelor de schimb, faza premergatoare adoptarii monedei unice.

"Pentru a fi crezut ca ai o inflatie scazuta atunci cand intri in mecanismul ratelor de schimb, trebuie sa fi cu inflatia jos cu doi ani inainte. Daca facem aceasta socoteala inseamna ca nu prea avem timp si trebuie sa ne intarim eforturile pentru a o duce in jos in 2010 - 2012", a explicat Isarescu.

"Pare ca nu mai avem timp si, in consecinta, eforturile trebuie intarite. Acesta este obiectivul nostru principal", a spus Isarescu, in cadrul seminarului "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de BNR si Mediafax.

Guvernatorul a subliniat totodata ca inflatia reflecta in prezent si elemente structurale, astfel incat nu poate fi controlata doar politica monetara.

El a subliniat experienta anilor trecuti, in care aprecierea excesiva a cursului, care a permis scaderea inflatiei pana la nivelul de 3,6% in mai anul trecut, a dus la scaparea de sub control a deficitului extern. Ulterior, corectia de curs a leului, necesara pentru a corecta dezechilibrul extern, a alimentat presiunile inflationiste. Acum, cursul se afla la niveluri mai sustenabile decat in vara trecuta, a incheiat guvernatorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO