Prima pagina

Isarescu n-are spatiu de manevra, Popescu se gandeste la solutii

Isarescu n-are spatiu de manevra, Popescu se gandeste la solutii
19.01.2005, 00:00 20



Marja de manevra a BNR pentru a contracara presiunile inflationiste din afara pietei monetare este extrem de limitata in 2005, deoarece dobanzile sunt la niveluri inca ridicate, iar cursul leului s-a apreciat destul de mult, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in prima sa interventie publica de la instalarea noului executiv. Seful bancii centrale face o evaluare a anului economic 2005, fara a comenta insa direct asupra posibilelor implicatii ale noii politici fiscale adoptate de guvern.



"Dificultatea cea mai insemnata in demersul de continuare a procesului de dezinflatie este data de faptul ca ritmul foarte inalt de crestere a cererii interne din 2004 continua si in 2005, sub impactul unui ansamblu de factori cu actiune convergenta", a declarat Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax. El are in vedere factori precum majorarea insemnata a salariilor reale, operata in ultima parte a anului trecut si care va avea impact deplin in 2005; reducerea impozitelor directe, care suplimenteaza venitul disponibil, precum si intrarile de capital, sub forma de investitii directe sau speculative, care tensioneaza la randul lor cererea solvabila interna.



Guvernatorul BNR afirma ca tinta de 7% in decembrie 2005 fata de decembrie 2004, urmeaza a fi reconfirmata impreuna cu guvernul.



Dinspre guvern, ministrul finantelor, Ionut Popescu, inca se gandeste la "modalitati de a aduce bani la buget printr-o reasezare a fiscalitatii". "Avem in vedere toate variantele, ne-am gandit si la majorarea TVA si a accizelor. Nu dorim sa majoram TVA, dar incercam sa gasim alte modalitati pentru a aduce bani la buget sau reduce unele cheltuieli", a declarat Popescu intr-un alt interviu. El "crede" ca bugetul va scoate bani mai multi din imbunatatirea colectarii si din arierate mai vechi, "efecte care nu nu se pot demonstra decat dupa cateva luni". De asemenea, ministrul finantelor aminteste de evolutia ascendenta a veniturilor bugetare din alte tari care au introdus cota unica, cum ar fi Rusia si Slovacia.



Seful Finantelor publice este de acord ca"trebuie sa ai un deficit mic ca sa nu se duca in inflatie, dar si dobanzi mici, pentru ca banii fierbinti sa nu fie tentati de bancile romanesti". In acest context, el spune ca nivelul deficitului bugetar pe 2005 va fi stabilit in urma discutiilor cu FMI programate sa inceapa pe 26 ianuarie. "Un nivel de 1,5% ne-ar conveni foarte mult, dar vom vedea in discutiile cu FMI la ce deficit ajungem. Acest deficit e mic dupa standarde europene. Problema noastra este de fapt deficitul cvasifiscal, adica pierderile din companii de stat si regii autonome, care sunt foarte mari. Prin urmare, ca sa nu reaprindem inflatia, deficitul bugetar trebuie sa fie foarte scazut", a mai spus Popescu. Cat priveste evolutia doanzilor, ministrul finantelor isi "propune" ca "intr-un timp relativ scurt", sa iasa pe piata prima emisiune de titluri de stat cu o dobanda cu o singura cifra. Dobanda obligatiunilor de stat pe termen de doi ani lansate de MFP la inceputul lunii decembrie a fost de 11,49%, iar in luna noiembrie au fost vandute obligatiuni cu maturitate de trei ani si o dobanda de 10,9%.



Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca "trebuie sa fim constienti de faptul ca marja de manevra pentru construirea unui mix adecvat de politici este ingustata de reducerea potentialului de utilizare a unora din factorii care au actionat semnificativ in 2004 pentru reducerea presiunilor inflationiste (aprecierea in termeni reali a leului, deteriorarea contului curent al balantei de plati si reducerea importanta a deficitului public consolidat)".



"Singura componenta insuficient fructificata in 2004, ca si in anii precedenti, ramane accelerarea restructurarii economiei si, pe aceasta cale, reducerea semnificativa a deficitelor cvasifiscale. Apropierea momentului integrarii in Uniunea Europeana obliga la actiuni energice in acest domeniu", a mai spus Isarescu. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO