Prima pagina

Isarescu: in nordul Bucurestiului e clar un ''asset bubble''

26.05.2006, 00:00 24

BNR se gandeste sa inceapa sa monitorizeze si preturile activelor imobiliare, luandu-le in considerare ca factor de risc pentru stabilitatea preturilor si a sistemului financiar, asa cum fac deja bancile centrale occidentale.

"In Romania n-am vorbit pana acum de ''asset bubble'' (n.r. - inflamare rapida a preturilor activelor peste valoarea reala, cu risc de corectie) ca despre o problema aflata in aria BNR, insa in nordul Bucurestiului este clar un astfel de asset bubble", a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Sud-Est European.

El spune ca banca centrala inca nu a inclus printre indicatorii pe care ii urmareste si preturile activelor imobiliare.

"Cand vom lua masuri si pe aceasta zona este posibil sa intram in conflict cu antreprenorii, asa cum nici masurile de temperare a creditului nu au fost pe placul bancilor", a afirmat Isarescu.

Evolutia preturilor activelor face parte de mai multa vreme din preocuparile Bancii Centrale Europene (BCE), care considera ca aparitia unor efervescente nesustenabile ameninta atat stabilitatea preturilor, cat si stabilitatea financiara, dupa cum a afirmat Klaus Masuch, directorul Diviziei de Strategii de Politica Monetara a BCE.

Cresterea preturilor activelor imobiliare o poate lua inaintea capacitatii cererii de a le mai absorbi, preturile continuand sa urce pana cand "balonul se sparge".

Astfel, dupa ce sectorul imobiliar absoarbe sume uriase, pot aparea corectii de pret cu impact asupra sistemului financiar in conditiile in care randamentele scontate ale investitiilor nu se mai confirma.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, considera ca merita discutat in ce masura Romania se indreapta spre un "asset bubble", avand in vedere galopul constant al preturilor imobilelor si terenurilor in ultimii ani.

"Cresterea creditului antreneaza si cresterea preturilor activelor", a spus Van Groningen, insa el sustine ca sistemul bancar este suficient de robust pentru a face fata unor eventuale socuri.

Speculatiile privind tendinta constanta de crestere a preturilor la case si terenuri in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, sustinute si de majorarea veniturilor persoanelor, au antrenat scumpiri de la un an la altul.

Potrivit datelor funizate de compania imobiliara Eurisko, anul trecut preturile in complexurile rezidentiale noi din zonele aflate in nordul Bucurestiului au variat intre 1.000 de euro si 2.500 de euro pe metru patrat construit. Cea mai scumpa zona ramane Primaverii, unde spatii rezidentiale vechi au fost vandute si la preturi de 3.000 de euro/metru patrat construit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO