Prima pagina

IRA si-a retras oferta de depunere a armelor

15.08.2001, 00:00 20



Armata Republicana Irlandeza (IRA) si-a retras ieri oferta de a-si scoate din uz armamentul, dand o noua lovitura fragilului proces de pace din Irlanda de Nord.

Gruparea republicana si Comisia Internationala Independenta pentru Dezarmare, condusa de generalul canadian John de Chastelain, anuntasera saptamana trecuta ca au cazut de acord asupra unor masuri confidentiale pentru depunerea armelor de catre IRA.

Acest plan a fost insa respins de Partidul Unionist din Ulster (UUP), condus de David Trimble, pentru ca nu prevedea un calendar clar al dezarmarii, relateaza CNN.

"Oferta noastra a fost una fara precedent si a implicat o decizie foarte dificila din partea noastra, care a adus multe probleme organizatiei noastre", se arata in declaratia data publicitatii ieri de catre IRA.

Gruparea afirma ca respingerea ofertei de catre UUP si actiunile ulterioare ale guvernului britanic sunt inacceptabile.

"Prin urmare, nu mai exista conditii pentru inregistrarea de progrese asupra propunerii noastre, asa ca ne retragem oferta", se afirma in declaratia citata.

Procesul de pace din Ulster se afla din nou in criza.

In iulie, Trimble a demisionat de la sefia guvernului autonom in semn de protest fata de refuzul IRA de a-si depune armele, provocand o noua criza in Ulster.

Sambata, guvernul britanic a suspendat pentru o zi institutiile autonome nord-irlandeze, o masura tehnica ce a avut drept scop sa ofere un ragaz de sase saptamani pentru salvarea procesului de pace.

Daca nu se va ajunge la nici un acord este posibila organizarea de noi alegeri in Irlanda de Nord sau revenirea provinciei sub administratie britanica directa.

Situatia a fost inrautatita de arestarea in Columbia a trei membri ai IRA, care au transportat droguri si explozibili in zonele unde opereaza rebelii marxisti. Politia columbiana a precizat ca apartenenta celor trei la gruparea republicana a fost confirmata de politia din Irlanda de Nord.

"Cei trei apartineau departamentului de genisti din IRA, cei care fac bombe, explozibili si arme artizanale. Testele criminalistice au aratat ca ei au transportat explozibili, cocaina si amfetamine", a declarat comandantul armatei columbiene, generalul Jorge Enrique Mora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO