Prima pagina

Ioan Rus: Amintiti-va ca la alegeri copiii nostri nu ne-au votat partidul

22.04.2005, 20:18 7

Intelegerile negociate asiduu intre grupurile de influenta pareau depasite aseara cand Congresul PSD a luat o alta turnura dupa gafa fostului presedinte Ion Iliescu de a-l invita la microfon pe "tovarasul Adrian Nastase".

Chiar si in lipsa unor atacuri deschise (cel putin pana la inchiderea editiei), statutul lui Ion Iliescu in partid incepea sa fie mai vizibil contestat decat pana acum. Membri ai Grupului de la Cluj, opozant fondatorului partidului, acreditau ideea retragerii din cursa pentru prima pozitie in partid a lui Ion Iliescu. In plus, ei vorbeau insistent de replierea, in grupul de sustinere a lui Mircea Geoana, a doi dintre sustinatorii declarati ai fostului sef al statului: Miron Mitrea, aspirant la functia de secretar general al partidului, si Sorin Oprescu, contracandidatului lui Adrian Nastase la presedintia executiva.

Ipoteza retragerii din competitie a fost infirmata chiar de Ion Iliescu. El si-a justificat rolul pe care vrea sa-l joace in partid aratand ca este "un factor de coagulare" si ca poate contribui la reformarea si innoirea PSD.

Rezultatul votului pentru prima functie in partid nu era cunoscut aseara. Insa, chiar daca ar reveni la varful PSD, este evident ca are o opozitie ferma in partid.

Pana la inchiderea editiei, nici unul dintre contracandidatii lui Iliescu - Mircea Geoana, fostul ministru de externe, sau Serban Nicolae, fost consilier prezidential - nu a intervenit public in dezbaterile la Congres. Nu au fost inregistrate, pana aseara, atacuri virulente intre exponentii grupurilor de influenta din partid, asa cum s-a intamplat la Congresul din 1997, tot dupa un an electoral in care partidul a pierdut alegerile. Insa isi mai anuntasera intentia de a lua cuvantul cateva zeci de membri. La acel moment, gruparea disidenta a rupt partidul. De aceasta data, Grupul de la Cluj lanseaza mesaje ca nu va pleca dupa reuniunea de ieri. Liderul de la Cluj, Ioan Rus, a dat asigurari ca desi exista oameni care "ne sperie cu ideea ca PSD se va scinda, dupa Congres," acest lucru nu se va intampla, iar votul delegatilor va fi respectat. "Nu suntem migratori si navetisti politici, nici cei de la Cluj, nici cei de la Iasi sau de la Bucuresti", a dat asigurari Rus.

Fostul ministru de interne, candidat la un nou mandat de vicepresedinte, si-a continuat discursul cu o serie de critici la adresa conducerii partidului. "Nu am fost atenti cum gestionam schimbarea pe care am reusit sa o producem in Romania. Am parut ca suntem pompieri".

Ioan Rus nu l-a atacat deschis pe Iliescu, pe care in trecut l-a calificat drept "expirat". Insa i-a facut anticampanie: "Amintiti-va, in cabina de vot, ca la alegerile generale multi dintre copiii nostri nu ne-au votat partidul!", a spus el colegilor. A cerut, de asemenea delegatilor, sa voteze o noua conducere, "lideri cu viziune".

Apeluri la unitate au venit si din partea lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Fostul premier a folosit unitatea partidului ca argument in decizia sa de a nu candida la presedintia partidului impotriva lui Iliescu. La randul sau, Iliescu a justificat intentia de a reveni la varful PSD prin beneficiul de credibilitate pe care il poate aduce partidului si prin contributia la "reformarea si innoirea PSD".

Cei doi lideri, cunoscuti pentru diferentele de opinii, au avut ieri discursuri convergente in care au vorbit despre schimbarea imaginii partidului, dupa problemele grave de credibilitate cu care se confrunta. "Va cer sa iesiti la bataie si sa nu mai acceptati crearea unei imagini a PSD de partid de hoti si de partid de corupti", a cerut Nastase delegatilor la Congres. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO