Prima pagina

Investitorii straini: autoritatile ne trateaza agresiv

09.09.2003, 00:00 13



Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a lansat ieri un atac dur la adresa politicii fiscale a autoritatilor romane si a modului in care sunt tratati investitorii straini in Romania.



"Autoritatile fiscale din Romania au de cele mai multe ori o atitudine si o abordare agresiva atunci cand este vorba despre investitorii straini", a declarat ieri Ruxandra Stan, directorul executiv al FIC, organizatie care are 90 de membri, marea lor majoritate companii multinationale, cu investitii de peste patru miliarde de euro in Romania.



"In multe cazuri controalele fiscale, sau verificarile, dureaza foarte mult, fara a avea obiective specifice. Atunci cand desfasoara activitati de control, autoritatile fiscale ignora de cele mai multe ori continutul unei tranzactii, preferand sa interpreteze legile in dezavantajul contribuabilului", a mai spus Stan.



In aceste conditii, investitorii straini spun ca ar trebui sa se stabileasca un cod de conduita pentru autoritatile fiscale care sa clarifice drepturile si obligatiile contribuabililor, dar si ale inspectorii fiscali si care sa include un mecanism de arbitraj ca alternativa la termenele costisitoare si indelungate acordate de instante.



Consiliul Investitorilor Straini si-a exprimat si nemultumirea fata de faptul ca Romania nu are o strategie fiscala publicata pe termen mediu si lung, asa cum au multe tari membre al Uniunii Europene.



"Spre exemplu, o strategie fiscala include indicatii asupra nivelului de taxe ce vor fi aplicate in urmatorii 3-5 ani pentru taxa pe profit, TVA, taxa pe venit. In plus, Ministerul Finantelor nu a facut o declaratie clara cand va adopta principiile OECD referitoare la taxare si cand se va alinia la principiile Uniunii Europene privind impozitarea. Daca strategia fiscala a Romaniei va fi clara, acest lucru ii va spori reputatia de tara stabila, cu un regim fiscal stabil si predictibil in care sa se investeasca", a mai spus oficialul FIC.



Investitorii straini spun ca o alta problema cu care se confrunta o reprezinta intarzierile foarte mari care se inregistreaza la rambursarea taxei pe valoarea adaugata (TVA). Ei spun ca rambursarea intarzie un an sau mai mult, fapt ce creeaza probleme de lichiditate exportatorilor.



"Este ca si cum exportatorii ar fi penalizati pentru ca fac export pentru ca, desi exista acte normative care sa permita rambursarea rapida a TVA, acestea nu au fost implementate si contribuabilii continua sa se confrunte cu intarzieri importante. Exportatorii se gasesc intr-o pozitie cronica de recuperare a TVA, iar guvernul ar trebui sa implementeze noile acte normative imediat pentru a permite rambursarea in timp util a TVA pentru companiile afectate", a mai spus Ruxandra Stan.



In ceea ce priveste atragerea mai multor investitii straine, FIC considera ca mai important decat oferirea unor facilitati este garantarea unui mediu competitional loial, adica aplicarea legilor de o maniera uniforma si previzibila.



In opinia FIC, colectarea impozitelor va continua sa fie o problema daca Guvernul Romaniei va continua sa joace rolul de creditor. Mai mult, neplata la timp a impozitelor constituie pentru unele companii o alternativa de finantare atractiva atat timp cat penalizarile pentru neplata sunt mai mici decat dobanzile percepute de bancile comerciale.



"Un alt exemplu ar fi implementarea eficienta a legilor referitoare la faliment. Companiile cu pierderi ar trebui inchise in conformitate cu legile care reglementeaza falimentul", a mai spus Ruxandra Stan.



Investitorii straini spun ca pe parcursul ultimilor doi ani mediul legislativ a devenit mai stabil, dar noua problema cu care se confrunta este aplicarea legii. "Aplicarea legii, aspect fundamental al economiilor de piata functionale, statut pe care doreste sa-l primeasca si Romania, impune existenta unui sistem judiciar independent, un mijloc de recurs efectiv si accesibil, un sistem legal ce asigura egalitatea in fata legii si, poate cel mai important pentru Romania, aplicarea uniforma a legilor in vigoare", a mai spus Stan.



De-a lungul timpului, Consiliul Investitorilor Straini a avut mai multe pozitii critice la adresa autoritatilor, dar aceasta este una dintre cele mai dure.



Consiliul Investitorilor Straini nu este singura organizatie care a criticat politica fiscala ale autoritatilor. Saptamana trecuta, Asociatia Oamneilor de Afaceri din Romania (AOAR), una dintre cele mai puternice organizatii patronale, s-a ridicat impotriva intentiei autoritatilor de asterge datoriile catre stat a companiilor de stat considerand ca aceasta ataca principiile liberei competitii pe piata si ar putea duce la neacordarea de catre Uniunea Europeana a statului de economie de piata functionala in Romania.



"Prin acest proiect de amnistie, guvernul nu face decat sa mentina niste locuri de munca in mod artificial si sa creeze hazard moral. Managerii companiilor de stat sunt incurajati sa nu se mai lupte pentru ca respectiva societate sa devina eficienta pentru ca stiu ca, la un moment dat, li se iarta datoriile. Prin acest proiect nu se realizeaza decat o confirmare a ineficientei si a unui management neputincios", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.



El a adaugat ca pentru a crea locuri de munca reale, autoritatile ar trebui sa sprijine mai mult companiile private. "In loc sa arunce banii de la buget pe fereastra, autoritatile ar trebui sa sprijine sectorul privat, care contribuie in procent de 60% la formarea produsului intern brut al Romaniei - prin rambursarea la timp a taxei pe valoare adaugata (TVA), prin scutirea de impozit pentru profitul reinvestit - pentru a crea locuri de munca reale", a mai spus Pogonaru.



In ultimul timp, reprezentantii mediului de afaceri au inceput sa fie mai critici in privinta politicilor fiscale aplicate de guvern. Modificarile extrem de dese ale legislatiei in domeniu si posibilitatea interpretarii legilor datorita formularilor ambigue ingreuneaza dezvoltarea mediului de afaceri. Cei mai multi investitori straini spun ca principala problema cu care se confurnta in Romania sunt desele modificari legislative care nu le permit sa-si faca planuri de afaceri pe termen lung. In ciuda promisiunilor, autoritatile nu au reusit sa revolve aceasta problema.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO