Prima pagina

Investitorii speculativi vand apartamentele inainte de finalizare

29.04.2008, 19:35 34

O parte din investitorii persoane fizice sau juridice care au cumparat apartamente noi in stadii incipiente de dezvoltare au inceput sa vanda locuintele inca dinainte de finalizare, stadiu in care o parte dintre locuinte nu au fost platite integral.
Unul dintre acesti investitori are la vanzare 27 de apartamente in ansamblurile Asmita Gardens, Rose Garden, Platinum Towers, Residenz si Quadra Place, doar cel din urma complex fiind finalizat.
"Este o firma din Spania care a cumparat aceste apartamente evitand plata taxei pe valoarea adaugata. Ei isi propun sa vanda aceste locuinte fie altor investitori, fie sa le inchirieze sau sa le vanda unul cate unul persoanelor fizice", a declarat Larisa Coman, broker imobiliar in cadrul agentiei Imobiliar Expert Grup.
Pe langa aceste apartamente, compania are spre vanzare alte circa 80 de apartamente in proiecte noi, aflate in portofoliul a doi investitori, din Lituania si din Grecia.
Pentru locuintele din Quadra Place (langa Politehnica), studiouri cu o suprafata utila de 42 mp, investitorii solicita un pret de 107.000 de euro, cu TVA inclusa, in conditiile in care aceste locuinte se vindeau in toamna anului 2006, la inceputul constructiilor, pentru 50.000 de euro, plus TVA, in cazul in care apartamentele ar fi fost cumparate de persoane fizice.
Locuintele din restul proiectelor vor fi livrate in perioada mai 2008 - iulie 2009, astfel ca apartamentele nu au fost inca achitate integral. Preturile de achizitie reprezinta suma intre partea achitata de investitor si rata ramasa de achitat, tranzactia purtand denumirea de cesiune de precontract.
Cele 27 de apartamentele din portofoliul spaniolilor sunt evaluate la 3,4 milioane de euro, din care 2,5 mil. euro ar urma sa revina investitorilor, restul reprezentand rate ramase de achitat.
Potrivit companiilor de consultanta imobiliara, circa jumatate din apartamentele noi vandute pe piata locala inca din faze incipiente de dezvoltare sunt in proprietatea unor investitori care isi propun fie revanzarea locuintelor pentru profituri semnificative, fie inchirierea lor.
Unul dintre cei mai importanti proprietari de locuinte noi din Bucuresti este fondul norvegian Romania Invest, care detine circa 1.000 de locuinte in sase proiecte rezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO