Prima pagina

Investitorii simt din nou gustul maximelor la Bursa

04.08.2005, 19:45 11

Majoritatea actiunilor cotate de la Bursa de Valori Bucuresti si-au continuat ieri cresterea sustinuta din ultimele zile, in ciuda faptului ca luna august este in mod traditional linistita pe piata din cauza vacantei pe care si-o iau brokerii si investitorii.

Unele dintre cele mai importante companii cotate au depasit valorile pe care le aveau la finalul lui februarie cand s-au inregistrat ultimele maxime istorice ale pietei in timp ce alte companii s-au apropiat la cateva procente de acestea. Investitorii si-au recuperat astfel in ultima luna pierderile importante pe care le-au suportat in martie si aprilie.

Indicele ZF Index calculat de Ziarul Financiar, care urmareste principalele companii cotate, a urcat cu nu mai putin de 25% in ultima luna in principal pe fondul cresterii SIF-urilor, a bancilor si a companiilor petroliere.

Indicele BET se afla insa destul de departe de maximul din februarie pentru ca, din cauza procedurii de calcul, nu a "prins" cresterea de peste 30% pe care au inregistrat-o actiunile BRD in prima zi in care au reintrat la tranzactionate dupa majorarea de capital.

Bancile s-au numarat printre principalele castigatoare din ultimele saptamani, actiunile acestora aflandu-se deja peste maximele din februarie. BRD a incheiat sedinta de ieri la 12 lei/actiune, castigand inca 5% fata de ziua precedenta. In februarie, o actiune a bancii atingea un maxim cu putin mai mare de 5 lei. Investitorii bancii detin acum o actiune pentru fiecare doua pe care le aveau in februarie, deci au castigat de atunci aproximativ 20% Banca Transilvania a atins ieri 0,9 lei/actiune, fata de maximul de 1,5 lei din februarie. De atunci banca a acordat insa 0,67 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta, astfel ca pentru fiecare actiune detinuta in februarie actionarii au acum 1,67 actiuni, care valoreaza tot 1,5 lei. In plus, din februarie, actionarii bancii au primit si dreptul de a subscrie actiuni la un pret mai mic decat cel de pe piata

Petrom, ceea mai mare companie de la Bursa, a incheiat ieri ziua la 0,49 lei, fata de maximul de 0,53 de lei din februarie, iar producatorii de medicamente s-au apropiat la fel de mult de maximele istorice..

Cresterile sunt puse de brokeri pe seama intrarilor unor fonduri straine de investitii pe piata, dar s-ar putea datora si investitorilor care incearca sa anticipeze cresterea pietei pe care majoritatea investitorilor o asteptau pentru lunile de toamna. "Eu la preturile astea ma asteptam de abia in septembrie," spuena ieri un broker.

Brokerii spun ca dupa cum evolueaza piata este foarte probabil ca tendinta ascendenta sa continue.

"Piata se afla pe un trend clar de crestere si deocamdata nu exista nici un motiv ca acesta sa se inverseze. Este destul de clar ca tendinta din ultima perioada a pornit de la achizitiile unor fonduri straine de investitii," spune Rares Nilas, directorul BT Secutities.

Cresterea de ieri a pietei este cu atat mai surprinzatoare cu cate astazi vor reintra la tranzactionare SIF-urile, cu noul prag de 1% pana la care se pot cumpara actiuni. Brokerii se asteapta astazi la cresteri pentru SIF-uri, conditii in care ar fi fost de asteptat ca investitorii sa vanda din celelalte actiuni pentru a face rost de bani pentru achizitii pe SIF-uri. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO