Prima pagina

Investitorii in sucuri naturale asteapta cresterea consumului

10.11.2004, 00:00 57

Jucatorii europeni in sucuri naturale si nectaruri au pregatite investitii in fabrici de prelucrare a fructelor in Romania, insa asteapta cresterea consumului care se situeaza deocamdata la cele mici niveluri din Europa.
Reprezentantii industriei de racoritoare spun ca sectorul prelucrarii fructelor este aproape "gol" in Romania.
Pentru productia sucurilor naturale si nectarurilor toti imbuteliatorii - Coca-Cola HBC Romania (Cappy), QAB (Prigat), Parmalat (Santal), European Drinks (Frutti) sau La Festa (Tedi si Carotella) -  importa cea mai mare parte a concentratelor, intrucat pe piata romaneasca oferta este limitata.
Companiile europene incep insa sa fie interesate de piata romaneasca. Grupul austriac de sucuri naturale Pfanner a luat in consideratie sa faca o astfel de investitie in Romania, insa piedica a fost consumul extrem de redus.
"Proprietarii Pfanner au luat serios in consideratie posibilitatea de a face o investitie intr-o fabrica de prelucrare a fructelor si de imbuteliere in Romania, insa consumul scazut nu justifica deocamdata o astfel de investitie.  Consumul de sucuri naturale va creste insa foarte puternic in urmatorii doi ani, probabil se va dubla pana in 2007 ", spune Catalin Tapi, director de vanzari al companiei Platinium Leaf, importator si distribuitor al sucurilor Pfanner pe piata romaneasca.
Compania austriaca Pfanner isi imparte alaturi de Rauch, un alt grup austriac, o mare parte din piata de sucuri naturale si nectaruri din Europa Centra si de Est.
Consumul pe de sucuri naturale si nectaruri din Romania este de circa de 3 litri pe cap de locuitor pe an, in Germania este de 37 de litri pe cap de locuitor pe an. Piata s-a ridicat anul trecut la circa 24 mil.euro.
Cauzele sunt obiceiul de consum, care este orientat in Romania catre bauturile carbonatate, dar taxelor vamale ridicate - intre 20% si 40%. Acestea urmeaza sa fie reduse treptat, pana la eliminarea completa in 2007.
Pana acum, una din putinele putinele companii straine care au decis sa investeasca in prelucrarea legumelor si fructelor este La Festa Romania filiala grupului Polonez Maspex. Compania va finaliza anul viitor o investitie de circa 2-3 milioane de euro intr-o unitate de prelucrare a legumelor si fructelor la Valenii de Munte.
"Industria prelucrarii fructelor si legumelor este un sector gol in Romania, dar cred ca se va dezvolta puternic de-abia de acum inainte. In Polonia sau Ungaria, aceasta industrie este foarte dezvoltata si concurenta este puternica. La Valenii de Munte, vom prelucra fructe si legume pentru fabrica noastra de sucuri", a spus Cristoph Grabowski, presedintele La Festa Romania.
Sucurile naturale au fost anul trecut categoria cea mai dinamica dintre cele monitorizate de firmele de cercetare de piata, inregistrand o crestere cu aproape 40% fata de anul precedent
Cel mai important furnizor de concentrate de fructe din Romania este compania Raureni de la Ramnicu Valcea, dar mai exista firme prelucratoare si la Blaj, Dej sau Targu Mures.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO