Prima pagina

INS: Costul productiei industriale a crescut cu 15,5% in aprilie

03.06.2008, 10:31 9

Preturile productiei industriale totale, incluzand piata interna si cea externa, au crescut in aprilie cu 15,5%, fata de aceeasi luna a anului trecut, si cu 1,1% comparativ cu luna anterioara, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Raportat la perioada similara a anului trecut, cel mai dinamic sector a fost industria prelucratoare (+17,7%), urmat de industria extractiva (+13,2%).

Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total au fost consemnate la energie electrica si termica, gaze si apa (+2,9%), se arata intr-un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale, majorari semnificative de preturi au fost remarcate in aprilie la produsele industriei energetice (+17,8%) si industriei bunurilor de uz curent (+16,0%).

In schimb, cresteri sub medie au aparut la produsele din industria bunurilor intermediare (+14,1%), industria bunurilor de capital (+10,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,1%).

Comparativ cu luna martie, in aprilie preturile produselor din industria extractiva au avansat cu 1,5%, iar cele din industria prelucratoare si energie electrica si termica, gaze si apa cu 1,2%, respectiv cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale, majorari peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor uz curent (+1,5%) si industria energetica (+1,3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO