Prima pagina

Indecis: nici un bloc politic nu poate forma singur Guvernul

Indecis: nici un bloc politic nu poate forma singur Guvernul
30.11.2004, 00:00 17

Rezultatul anuntat de Biroul Electoral central dupa numararea a aproape jumatate din voturi arata un scor strans la alegerile parlamentare, cu un avans de 2,5 procente al Uniunii PSD+PUR fata de Alianta D.A. (PNL-PD), in timp ce alegerile prezidentiale indica intrarea in turul al doilea a lui Adrian Nastase cu un avantaj la voturi de patru procente fata de Traian Basescu.
Numararea BEC semnaleaza o premiera electorala in Romania - doua blocuri politice sunt mandatate cu scoruri egale de catre electorat, polarizand circa trei sferturi din numarul total al voturilor. Asta inseamna ca fomarea guvernului nu este o formalitate, ci va trebui negociata cu celelalte partide care au patruns in Parlament, UDMR si PRM.
Dupa ce PSD+PUR au avut o reactie moderata in privinta rezultatelor de la exit-poll-uri, ieri PSD si-a revendicat victoria. Vocea PSD a fost Mircea Geoana, cel care a fost desemnat inainte de alegeri ca  premier al Uniunii.  El a declarat ca Uniunea PSD+PUR considera ca a castigat alegerile parlamentare si a vorbit despre pregatirea negocierilor pentru formarea viitorului Guvern. Geoana a spus ca PSD doreste sa colaboreze cu UDMR, formatiunea care a sustinut in Parlament Cabinetul Nastase. Geoana a exclus orice colaborare cu PRM la formarea guvernului.
Alianta PNL-PD declarase in seara scrutinului, prin intermediul lui Traian Basescu, faptul ca batalia pentru Romania se da in turul al doilea al prezidentialelor. Liderul Aliantei a invocat astfel articolul din Constitutie care stabileste procedura de investire a guvernului. Este pentru prima data cand este adus in discutie aceasta prevedere. Constitutia spune ca presedintele tarii desemneaza un premier care urmeaza sa formeze Guvernul din randul formatiunii care castiga la alegeri majoritatea absoluta. Tot Constitutia precizeaza ca daca nu exista o astfel de situatie, presedintele desemneaza premierul dupa consultarea partidelor reprezentate in Parlament. zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO