Bănci și Asigurări

Incetinirea creditului de consum ridica ipotecarele

11.08.2008, 14:40 14

Ponderea medie a creditelor pentru locuinte in totalul creditelor populatiei a atins in luna mai cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani, de 24,1%, conform datelor din cel mai recent raport al BNR asupra inflatiei.
Explicatia: creditele de consum (in lei si in valuta) si-au incetinit usor viteza de crestere in conditiile in care ratele dobanzilor la creditele noi in lei, dar mai ales la cele in euro au fost majorate treptat, in timp ce viteza de crestere a creditului pentru locuinte a continuat sa creasca lent.
Dinamica finantarilor pentru locuinte a fost sustinuta de eforturile mai multor banci de a promova aceasta categorie de produse, inclusiv prin reduceri semnificative ale dobanzilor in cadrul unor promotii extinse pe mai multe luni pentru finantari in euro. Unele dintre acestea tenteaza clientii cu dobanzi fixe, dar diferite in primul si al doilea an de derulare a contractelor de creditare.
Astfel, desi componenta in valuta a creditului a inregistrat o franare a ritmului de crestere, a consemnat totusi in luna mai al doilea record al ultimilor doi ani si jumatate.
Cresterea creditul in valuta continua sa fie alimentata puternic de finantarile in franci elvetieni, o moneda care devine din ce in ce mai atractiva pentru creditele ipotecare. Desi liderii pietei - BCR si BRD - critica dur optiunea unor competitori de a acorda astfel de finantari, dobanda semnificativ mai scazuta la franci atrage tot mai multi clienti.
Asa se face ca doar in decurs de doua luni, francul a castigat un punct procentual ca pondere in totalul creditelor de retail in valuta, urcand de la 17,9% in februarie la 18,8% in mai. Ratele medii ale dobanzilor la creditele noi de consum si la cele pentru dezvoltarea afacerilor au inregistrat doar cresteri minore: + 0,37 puncte procentuale, pana la 13,21% si respectiv + 0,43 puncte procentuale, pana la 16,54% in mai.
Cat priveste creditele noi pentru locuinte, rata medie a urcat in martie, insa in lunile urmatoare a scazut de mai multe ori astfel incat in luna mai ajunsese la un nivel cu cu 0,9 puncte procentuale sub cea din februarie.
In acelasi timp, BNR remarca faptul ca in pofida majorarii semnificative a ratelor dobanzilor oferite pentru aceste plasamente si a continuarii cresterii rapide a veniturilor populatiei, ritmul de crestere a soldului depozitelor la termen sub doi ani in lei si in valuta ale persoanelor fizice s-a redus.
"Evolutia poate fi corelata cu amplificarea serviciului datoriei catre banci a acestui segment", considera analistii bancii centrale. In ultimele luni, dobanzile oferite pentru depozitele noi la termen au acumulat cresteri, chiar mai consistente de 1,8 puncte procentuale, pana la nivelul de 10,37% la suta in cazul plasamentelor societatilor nefinanciare, si cu 1,99 puncte procentuale, pana la nivelul de 9,37%, in cazul depozitelor noi ale populatiei. Bancile au devenit mai generoase in contextul cresterii nevoilor de resurse, care au stimulat promovarea produselor de economisire cu dobanzi de pana la 11% pe an la lei sau 6% pe an la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO