Prima pagina

In urmatoarele 20 de zile paziti-va de "Codul rosu"!

01.08.2001, 00:00 16



Guvernele si specialistii IT din intreaga lume avertizau ieri asupra posibilitatii ca virusul informatic "Code Red" sa revina in forta in cursul noptii trecute. "Viermele" a fost astfel construit incat este programat sa se raspandeasca prin Internet si e-mail in primele 20 de zile ale fiecarei luni.

Virusul a fost descoperit de specialisti pe data de 19 iulie atunci cand a atacat chiar sistemul informatic de la Casa Alba si site-ul Pentagonului lasand mesajul "Hacked by Chinese".

In numai noua ore, "viermele" facuse 250.000 de victime ramanand totodata un mister in jurul originii sale. Apoi, timp de cateva zile, maleficul program a stat ascuns in sute de calculatoare conectate la Internet si localizate peste tot in lume.

In prima etapa de actionare, virusul nu a distrus fisiere de pe computerele pe care le-a atacat dar specialistii avertizeaza asupra faptului ca noua versiune ar putea fi mult mai periculoasa.

Efectul raspandirii virusului ar consta in ingreunarea navigarii pe web, dat fiind faptul ca mesajul "Hacked by Chinese" poate aparea pe orice site afectat.

"Infectioasa" aplicatie profita de un neajuns al programului Internet Information Services creat de Microsoft si afecteaza numai computerele care au instalat IIS web server, Windows NT sau Windows 2000. Utilizatorii de calculatoare care au instalate sistemele de operare Windows 95, Windows 98 sau Windows Me sunt imuni in fata "Code Red", mai spun specialistii.

Pentru protectie utilizatorii au fost sfatuiti sa copieze gratuit de pe site-ul Microsoft "antidotul" virusului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO