Prima pagina

Impozitul pe venitul global, doar pe hartie

16.03.2001, 00:00 11



Incercarea Fiscului de a "albi" o parte din banii negri din venituri independente sau chirii prin introducerea impozitului pe venitul global s-a dovedit un fiasco, in conditiile in care contribuabilii nu stiu inca daca si cum se va aplica legea, si practic sistemul fiscal functioneaza prin mecanismele din anii trecuti.

Ieri a fost data limita de efectuare a platilor anticipate trimestriale datorate in contul impozitului pe venitul global de dei care obtin venituri din activitati independente (contabili sau doctori) si din cedarea folosintei bunurilor (chirii).

Neexistand declaratiile de venit, deciziile de impunere au fost stabilite in functie de impozitul aferent trimestrului IV 2000, urmand ca administratiile fiscale sa faca toate recalcularile necesare.

"Mecanismul este practic acelasi ca anul trecut. Avem in evidenta si am emis decizii de impunere pentru circa 600.000 de contribuabili cu venituri din activitati independente si 500.000 venituri din chirii, la fel ca in 2000", a declarat Tanti Anghel, sefa directiei de proceduri fiscale din ministerul finantelor.

"Prin actuala formulare a legislatiei in materie, nici nu avea cum sa creasca numarul celor care sa-si declare veniturile din activitati independente, adica sa se indeplineasca scopul legii. De ce ? Pentru ca nu este aplicat principiul simplu ca orice venit este o cheltuiala.

Prin deducerea cheltuielilor s-ar identifica, prin corespondenta, veniturile, si contribuabilii ar fi interesati sa le declare. Altfel, prin coercitie, nu se va intampla nimic.", explica Marin Toma, presedintele Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania.

La mai bine de un an de la intrarea in vigoare a noului sistem de impozitare, acesta nu are nici macar un cadru legal cat de cat definivat, modificarile fiind in curs, fara ca Ordonanta 73/1999 privind impozitul pe venit si celelalte ordonante si ordine conexe sa fie suspendate.

Pentru a evita crearea unei adevarate nebunii, ministerul finantelor si-a luat ca masura de siguranta decalarea termenului de depunere a declaratiilor de venit pentru 2000 de catre persoanele fizice de la 31 martie la 31 mai.

Acesta a fost insa doar un anunt facut de Mihai Tanasescu intr-o conferinta de presa. Ceea ce inseamna ca, din punct de vedere legal, termenul de 31 martie este inca in vigoare. Asa ca ministerul finantelor ar trebui sa se grabeasca. "Este o totala neseriozitate", spune Nicolae Done, director de doctrina fiscala la KPMG Romania.

Ce este sigur este ca aceasta confuzie induce ideea ca lumea n-ar trebui sa-si bata prea mult capul cu impozitul pe venitul global, atat timp cat modul de aplicare nu este definitivat.

"Ba ar tebui sa si-l bata, pentru ca, indiferent ce spun oamenii din Finante, legea ramane lege, iar inspectorii fiscali trebuie sa efectueze controale conform textului de lege, nu dupa vorbe", a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Done.

KPMG si-a sfatuit clientii sa respecte toate procedurile prevazute in actele normative in vigoare si sa nu se bazeze pe declaratiile care vin de la Finante.

In aceste conditii, obiectivul de extindere a bazei fiscale prin includerea "tuturor" surselor de venituri realizate de contribuabili in decurs de un an va ramane probabil si anul acesta un simplu enunt pe hartie.



Cine plateste rate trimestriale anticipate in contul impozitului pe venitul global

- contribuabilii care obtin individual sau in asociere venituri din: productie, comert, organizare de spectacole, intermedieri, activitati de editare, imprimerie, transport de bunuri si persoane, altele

- medicii, avocatii, notarii, expertii-contabil, contabilii autorizati, consultantii de plasament in valori mobiliare, arhitectii

- cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala: brevete de invetie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor

- sportivii profesionisti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO