Prima pagina

Impozitul pe venitul global baga romanii in ceata fiscala

18.12.2000, 00:00 28



Cu trei luni inaintea momentului in care se vor vedea primele rezultate ale introducerii de la 1 ianuarie 2000 a impozitului pe venitul global, expertii ministerului finantelor isi dau seama de slabiciunile noului sistem, apreciind ca legea trebuie perfectionata si ca va fi nevoie de mai multi ani de experienta pentru a i se da o forma finala viabila.

Desi noua legislatie are in vedere, pe langa impozitarea echitabila a veniturilor cetatenilor, simplificarea procedurilor administrative, tocmai acestea sunt vag cunoscute, campania de informare finantata din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene propunandu-si doar sa ii faca pe romani "sa afle" ca s-a introdus un nou sistem de impozitare.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de compania Data Media, aproape 90% din persoanele adulte ale Romaniei - circa 15.700.000 de adulti - declara ca "au auzit" de noul sistem de impozitare, dar numai 78% se considera "informati", aici fiind inclusi insa atat cei care au afirmat ca sunt "destul de putin informati", cat si cei "foarte informati".

Ministerul Finantelor spera ca va reusi sa compenseze lipsa unei informari detaliate a cetatenilor referitoare la ceea ce au efectiv de facut pentru a respecta noua lege, prin deschiderea in toate adminstratiile fiscale a unor birouri de consultanta fiscala, care sa ofere orice lamurire solicitata, si infiintarea unei linii telefonice speciale.

Surse din KPMG, una dintre cele mai mari companii de consultanta, au declarat pentru Ziarul Financiar ca "semnalele primite arata ca noua legislatie a fost bine asimilata la nivelul companiilor, insa in ciuda campaniei intense de popularizare, este dificil de estimat impactul acesteia la nivelul persoanelor fizice, mai greu de familiarizat cu noile reglementari".

Finantele se gandeau sa le trimita cetatenilor prin posta formularele de care au nevoie, insa au renuntat din cauza problemelor cu actualizarea adreselor la ministerul de interne, unde se inregistreaza decalaje de circa sase luni.

Oricum, expertii Ministerului Finantelor sustin solutia trimiterii prin posta a declaratiilor de venit pentru evitarea aglomeratiilor la administratiile financiare. Dar mai intai oamenii trebuie sa stie clar ce si cum au de completat.

In acest moment, Ministerul Finantelor nici nu poate spune cate persoane vor depune declaratii de venit global, estimarea luata in calcul fiind de doua- trei milioane. "Ne facem probleme, suntem chiar ingrijorati de perspectiva unui numar foarte mic de declaratii depuse", a declarat un expert din minister.

Sistemul informatic si bazele de date care vor permite verificarea surselor de venituri ale unui cetatean sunt functionale, dar si aici pot aparea probleme cu introducerea datelor.

Operatiunea se va realiza prin scanarea formularelor, rata de eroare la citire putand oscila intre 10 si 50%. Aceasta inseamna interventia operatorului si aparitia unor intarzieri mari.

In aceste conditii, cetateanul ar putea afla daca mai are de platit sau de primit bani dupa 15 zile de la depunerea declaratiei, daca are noroc, sau dupa patru luni si mai bine.

Nici "factorul uman" nu sta prea bine. De-abia la 1 decembrie s-au deschis cursurile acolii nationale de finante publice, unde urmeaza sa fie pregatiti circa 3.000 de inspectori fiscali, care se vor ocupa exclusiv de aplicarea impozitului pe venitul global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO