Prima pagina

Impozitele la fondurile mutuale au ramas in ceata

13.06.2005, 19:54 11

La mai bine de o saptamana de la intrarea in vigoare a noilor prevederi privind impozitarea castigurilor de pe piata de capital, administratorii fondurilor mutuale, cei care trebuie sa calculeze si sa retina impozitul pe castigurile investitorilor nu stiu exact ce impozite ar trebuie sa le retina celor care isi retrag banii plasati. In lipsa unor prevederi clare si a unor norme de aplicare a legii, administratorii au ales sa interpreteze legea in modul cel mai avantajos pentru investitori si sa retina un impozit de 1%.

Parlamentul a decis sa amane intrarea in vigoare a noii modalitati de impozitare a castigurilor din tranzactii cu actiuni pana la 1 ianuarie 2006, iar impozitarea castigurilor din dobanzi si a tranzactiilor imobiliare sa intre in vigoare de la 1 iunie 2005. In privinta fondurilor mutuale lucrurile au ramas insa neclare.

"Aplicam in continuare 1% ca si pana acum. Asta este ceea ce am inteles din lege, in conditiile in care nu avem norme de aplicare. In lege scrie ca unitatile de fond achizitionate dupa 1 iunie 2005 si vandute dupa 1 ianuarie 2006 se impoziteaza cu 16%. Asta trebuie sa insemne ca in celelalte situatii se aplica prevederile care functionau pana acum," spune Dan Nicu, directorul SG Asset Management, societatea specializata a BRD-SocGen. El este si presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), uniunea profesionala a administratorilor de fonduri.

Alti administratori au inteles altceva din lege. "Noi aplicam in continuare 1%. In lege se vorbeste despre un impozit de 10%, dar legea este foarte ambiguua si nu se intelege despre ce tip de castiguri e vorba. Asteptam normele de aplicare. Pana atunci nu putem sa retinem banii investitorilor fara sa avem o justificare clara," spune reprezentantul unei alte societati de administrare.

Legea prin care Parlamentul a aprobat si modificat prevederile privind fiscalitatea contine doar modificarile la ordonanta initiala a guvernului, iar din combinarea celor doua acte normative reies destule neclaritati.

Alti administratori au inteles ca s-ar putea ca in urma normelor sa reiasa ca va trebui sa retina tot 1%, iar incepand de anul viitor castigurile din fonduri se vor cumula cu cele de la Bursa, iar la finalul anului castigurile nete se vor impozita cu 16%.

Unul din tipurile de fonduri de pe piata, cele cu profil monetar sunt destinate in special investitorilor care detin lichiditati pe termen scurt si vor sa castige mai mult decat dobanda la un cont curent la banca. Plasamentele investitorilor in aceste fonduri pot avea chiar o durata de cateva zile, ceea ce inseamna ca este posibil ca unii investitori sa fi cumparat si rascumparat unitati de fond de la intrarea in vigoare a noilor prevederi.

Conform ordonantei initiale a guvernului, castigurile acestora ar trebui impozitate cu 10%.

Legea care modifica ordonanta nu contine nici o prevedere expresa privind fondurile, iar administratorii spun ca daca se va dovedi ca trebuie sa plateasca un impozit mai mare vor fi nevoiti sa il suporte din buzunar.

"Retinem 1% in prezent. Daca din lege sau din norme va reiesi ca trebuie sa retinem de la investitori mai mult, vom suporta noi costurile, ce sa facem," spunea un administrator de fonduri.

Activele fondurilor mutuale se ridica la aproape 65 milioane de euro. Ministerul Finantelor nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO