Prima pagina

Iliescu: Nu e obligatoriu ca Geoana sa fie premier. eu voi fi premier, raspunde Geoana

09.12.2004, 00:00 16

Presedintele Ion Iliescu, care va reveni in fruntea PSD dupa expirarea mandatului de sef al statului, a facut ieri o declaratie care ar putea ridica semne de intrebare privind numirea lui Mircea Geoana in functia de premier.
Seful statului a spus ieri ca Mircea Geoana este bine plasat pentru a conduce viitorul executiv, dar ca desemnarea sa, decisa de partid cu mai multe luni in urma, nu este "obligatorie".
Aflat la Bruxelles, la o intalnire a ministrilor de externe ai NATO, Mircea Geoana a spus ca este absolt convins ca el va fi viitorul sef al Executivului, intrucat discutiile sunt deja "formalizate" la nivelui patidului.
Intrebat ieri despre mentinerea nominalizarii lui Geoana ca premier, Ion Iliescu a declarat: "Asta era la vremea respectiva o idee care s-a nascut. Ca nu se procedeaza asa, adica noi nu alegem premierii in timpul campaniilor electorale. A fost numai un semnal de imagine cu ce mergem inainte, dar, altminteri, este si un element rational. Adica, misiunea esentiala a viitorului Guvern este finalizarea acestei actiuni cu Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere, ministrul de Externe este cel mai bine plasat pentru continuitate in linie guvernamentala, dar nu e obligatoriu".
Dupa expriarea mandatului de la Cotroceni, Ion Iliescu se va intoarce in fruntea PSD. O invitatie in acest sens i-a fost facuta de Congresul PSD, in vara, iar seful statului a accepat.
Presedintele a declarat, luni, dupa o intalnirea cu grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, ca va fi implicat "in mod obligatoriu" in formarea viitorului Guvern, dar asta dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
Intrebat daca va avea propuneri in legatura cu viitorul Guvern, Ion Iliescu a spus: "Ne vom consulta, voi fi implicat in mod obligatoriu".
PSD si presedintele acestui partid, Adrian Nastase, l-au desemnat inainte de alegeri pe ministrul de externe, Mircea Geoana, drept premier, in cazul in care social-democratii vor castiga alegerile. Initial, o idee a opozitiei, desemnarea unui tandem presedinte-premier a fost imbratisata de PSD care a criticat apoi PNL-PD ca nu procedeaza identic, pentru ca dezbatarile sa se duca de catre oameni aflati la acelasi nivel de reprezentare.
Ieri Mircea Geoana a afirmat ca este convins ca nominalizarea sa in fruntea guvernului nu va fi pusa sub semnul intrebarii.
Intrebat ce crede despre aprecierile presedintelui Iliescu, ministrul de externe a raspuns ca aceasta discutie este "mai degraba speculativa." Geoana a sustinut ca discutiile sunt deja "formalizate" la nivelul partidului, ca PSD va forma viitorul guvern, dar ca, evident, trebuie asteptate rezultatele turului doi al alegerilor prezidentiale.
"Din ce motive ajunge un partid la desemnarea unui candidat pentru prim-ministru sau pentru presedinte este, evident, o decizie a acelui partid, tinand cont de situatia si momentul respectiv", a precizat Geoana. El a adaugat ca, asa cum presedintele Iliescu a spus-o si cum partidul a decis-o, intr-o forma structurata, in urma cu cateva luni, pentru etapa urmatoare - in care pregatirea pentru Europa este prioritate nationala - "este absolut firesc ca cineva cu experienta in acest domeniu sa fi fost selectat". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO