Prima pagina

Ikea a convins inca un producator suedez sa vina aici

15.12.2004, 00:00 44

Interesat sa se aprovizioneze tot mai mult de piata romaneasca, retailerul suedez de mobilier Ikea isi sfatuieste partenerii sa investeasca in fabrici de mobila In Romania. Ca urmare, compania suedeza Gyllensvaans Mobler, unul dintre cei vechi furnizori de mobila pentru magazinele Ikea din toata lumea, a inceput anul acesta o investitie intr-o fabrica de mobila in localitatea Jucu, la 20 de kilometri de Cluj Napoca.
Investitia este finantata de Gyllensvaans Mobler, insa initiativa a avut-o Ikea Trading Romania, companie care se ocupa de livrarea produselor de pe piata romaneasca pentru magazinele Ikea.
Ikea are in Romania in jur de 40 de furnizori de mobila, decoratiuni interioare sau ornamente dar si o capacitate de productie, in nordul Moldovei. Cu toate acestea, cel mai mare retailer de mobila din lume nu intentioneaza sa investeasca inca intr-un magazin in Romania, apreciind ca puterea de cumparare nu este suficient de mare. 
"Initiativa acestui proiect apartine biroului comercial al companiei Ikea de la Bucuresti. Intr-o prima etapa vom construi o fabrica de circa 10.000 de metri patrati. Lucrarile au inceput si urmeaza sa fie terminate in martie 2005 cand vrem sa incepem si productia. Valoarea investitiei in aceasta prima faza se ridica la circa 4 milioane de euro. Produsele vor fi livrate exclusiv pentru magazinele Ikea", a spus Mircea Puscasu, administrator Ecolor SRL, firma proprietara.
Ecolor SRL are actionari Gyllensvaans Mobler din Suedia si pe Mircea Puscasu. El a lucrat timp de 14 ani in cadrul Ikea Trading Romania. Fabrica de la jucu va avea la inceperea productiei 50 de angajati, urmand ca ulterior numarul acestora sa creasca la circa 150.
"Daca totul va decurge asa cum ne-am propus este posibil sa se decida o extindere a capacitatilor de productie. In acest scop am cumparat o suprafata mai mare de teren la Jucu", a mai spus Puscasu.
Fabrica Gyllensvaans va produce mobilier din panouri finisate opac, un segment destul de putin acoperit in magazinele Ikea.
"Vom produce comode, noptiere si dormitoare. In ceea ce privese designul, acesta va fi "country style" si va include atat panouri cat si lemn masiv", a explicat Puscasu.
Ikea este unul dintre cei mai mari retaileri de mobila din lume. Compania are peste 200 de magazine in 37 de tari ale lumii si o cifra de afaceri de circa 17 miliarde de euro pe an. Conceptul Ikea, care a dus la expansiunea retelei, are la baza ideea de magazin de mare dimensiune, cu o varietate foarte mare de mobila, cu design simplu si preturi foarte accesibile.
In Romania Ikea nu are nici un magazin pana acum.
Compania detine insa o fabrica la Siret, judetul Suceava, prin divizia sa de productie, Swedwood. Fabrica are in jur de 500 de angajati si produce mobila exclusiv pentru Ikea.
Reprezentantii Swedwood Romania au anuntat anul acesta ca intentioneaza sa dubleze capacitatea de productie a fabricii de la Siret. Aceasta a atras pana acum investitii de 12 milioane de euro si are o cifra de afaceri annuala de circa 15 milioane de euro.
Materia prima abundenta si mana de lucru relativ ieftina sunt principalele argumente care au atras in ultimii ani investitii majore in industria mobilei din Romania.
Daca pana acum insa initiativele veneau din partea producatorilor, acum acestea incep sa vina din partea retelelor comerciale. Un alt mare retailer european care si-a deschis birou la Bucuresti, si care ar putea aduce noi investitii ale partenerilor este Conforama.
"Compania a ales Romania si pentru traditia in acest domeniu si pentru nivelul ridicat de pregatire al personalului. Am ales ca locatie Clujul pentru in aceasta regiune exista mai multi furnizori de mobila pentru Ikea", a mai spus el.
Printre alte fabrici care livreaza mobila sau alte produse pentru Ikea se numara compania cu capital suedez Vladeasa Huedin, tot din Cluj, Sortilemn Gherla, Oberon Pucioasa.
Gyllensvaans este o afacere de familie care a fost fondata in 1946 in Suedia. in 1952, Gyllensvaans a inceput sa livreze mobila pentru Ikea, devenind astfel unul dintre primii furnizori ai renumitului retailer de mobila.
Productia de mobila a Romaniei este asteptata sa depaseasca anul acesta pragul de 1 miliard de euro pe an. Peste 75% din aceasta merge la export.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO