Prima pagina

Iarna grea a dezghetat conturile hotelierilor de la munte

04.03.2003, 00:00 109

Frigul si zapezile abundente din aceasta iarna au avut multi suporteri. Pe de o parte, fanii sporturilor de iarna, dar pe de alta parte, ca sustinatori direct interesati, hotelierii din statiunile montane. Ca urmare, daca nu se intampla vreo incalzire brusca, incasarile din sezonul de iarna ar putea egala pentru prima data rezultatele din sezonul estival de pe litoral.
Sezonul din aceasta iarna a fost cel mai bun din ultimii 13 ani, in conditiile in care pe Valea Prahovei au fost cu 20% mai multi turisti, atat romani, cat si straini, apreciaza ministrul turismului Dan Matei Agathon.
In acest an a nins destul de mult, iar turistii au luat cu asalt partiile de schi, dupa mai multe ierni in care zapada a lipsit aproape cu desavarsire din statiunile montane.
Ca urmare, Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), apreciaza ca acest sezon de iarna ar putea egala, ca venituri, sezonul estival de pe litoral din 2002. "Noi apreciem ca veniturile hotelierilor de la munte au crescut chiar cu mai mult de 20%. Unitatile de lux au inregistrat cresteri si mai mari, ceea ce este o dovada ca oamenii cer conditii de calitate", spune Vasilescu.
"Traficul pe instalatiile de transport pe cablu a crescut cu circa 24 % fata de anul trecut. Acesta e un barometru si pentru numarul turistilor din zona. In mod sigur cauza a fost ninsoarea, dar ne-a ajutat si faptul ca la Predeal s-au facut tunurile de zapada", spune Gelu Gradinaru, director executiv al Teleferic Prahova S.A. El adauga ca la Sinaia a nins destul, insa la Predeal a fost nevoie de completare cu zapada artificiala. "Daca temperaturile joase se mentin, Predealul va avea patru luni de sezon cu ajutorul acestor instalatii, adica pana in 15 aprilie", spune Gradinaru. Si la Sinaia s-ar putea prelungi sezonul, daca mai vine o ninsoare. Actualul strat de zapada de aici mai permite oricum schiul, pana in 15 martie.
Caderile de zapada au fost catalizatorul acestei cresteri, iar marele noroc al hotelierilor a fost ca ele au inceput inainte de Revelion. "Se putea schia inca de la inceputul lui decembrie, iar daca lucrurile evolueaza ca in prezent, vom mai avea zapada pe partii inca trei saptamani, o luna. Asa ca ar putea fi cel mai lung sezon de iarna din ultimele decenii", crede si Daniel Vasilescu.
El spune ca nu numai Valea Prahovei a avut o evolutie buna, ci si statiuni mai putin cunoscute de bucuresteni, cum ar fi Semenic.
Totusi, nu toata lumea a avut de castigat. "Este clar ca au fost mai multi turisti, dar nu prin agentii. Oamenii se duc direct acolo", spune Dragos Raducan, presedintele agentiei de turism Magest. In Poiana Brasov, lucrurile nu au stat la fel de bine ca pe Valea Prahovei. Radu Lisenche, directorul general al Ana Hotels Brasov, care reuneste cele trei hoteluri din Poiana Brasov (Sport, Bradul si Poiana) detinute de grupul Ana, controlat de omul de afaceri George Copos, si presedinte al investitorilor din Poiana Brasov spune ca afacerile au mers mai prost decat in sezonul precedent. "Nici poveste de crestere, a fost un an atipic fiindca in decembrie si ianuarie nu a fost zapada", afirma Lisenche. "Veniturile au scazut cu 10% atat in cazul Ana Hotels, cat si la celelalte hoteluri din Poiana", completeaza el.
Pe de alta parte, Ion Gherghescu, directorul general al hotelului Alpin din statiune declara ca "a fost un sezon mai bun decat in anii trecuti, dar ar fi fost excelent daca nu erau cele trei saptamani moarte din ianuarie. Oricum, numarul de turisti cazati la noi a crescut cu 7-10% comparativ cu sezonul trecut".
Si la hotelul Orizont din Predeal au fost mai multi turisti. "A fost mai multa zapada, iar in oras au fost clar mai multi turisti decat in anii precedenti", spune o receptionera de la hotel. In cazul hotelului Palace din Sinaia, cresterea nu s-a datorat numai schiorilor, ci si stelelor in plus. Hotelul, clasificat la patru stele, a fost modernizat la sfarsitul anului 2001, in urma unei investitii de 3 mil. $.
Centrele de inchiriere a echipamentului sportiv au simtit doar in mica parte cresterea numarului de turisti. "Au fost mai multi turisti, dar si mai multe centre de inchiriere. Asa ca tortul s-a impartit la mai multi, iar incasarile noastre au fost cam la fel ca anul trecut", spune Caius Bordea de la Cabana Schiorilor din Predeal. El spune ca zapada artificiala este unul dintre motivele care a adus mai multi turisti pe partiile din Predeal. "Chiar daca nu a nins tot timpul, tunurile au adus mai multi schiori la Predeal, o parte venind si din curiozitate", completeaza el. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO