Prima pagina

Helmut Kohl a depus marturie in scandalul banilor murdari

30.06.2000, 00:00 86



Fostul cancelar german Helmut Kohl a declarat ieri in fata comisiei parlamentare care ancheteaza finantarea ilegala a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) ca nici el, nici guvernul sau nu au luat vreodata mita, informeaza Reuters. In timpul marturiei sale care a durat 75 de minute, Kohl a negat categoric acuzatiile de coruptie care i-au fost aduse, subliniind ca a fost victima unei vanatori de vrajitoare lansata de mass-media. "Nu am cunostinta de nici o mita. Nu s-a intamplat asa ceva. A fost o tentativa fara precedent de a ma defaima, de a ma incrimina si de a pune intr-o lumina proasta cei 16 ani buni si plini de succes pe care i-am avut," a spus fostul lider al CDU.

Fostul cancelar a recunoscut ca a primit donatii ilegale in valoare de un milion de dolari pentru partidul sau. "Imi asum responsabilitatea pentru acest lucru", a afirmat Kohl. El a refuzat din nou sa divulge numele donatorilor, pretextand ca si-a dat cuvantul de onoare in fata acestora ca numele lor nu vor fi facute publice.

Kohl s-a plans ca amanarea depunerii marturiei in fata comisiei de ancheta a alimentat campania mass-media impotriva sa. El a atacat in principal postul de televiziune ARD care a sustinut ca defunctul presedinte francez Francois Mitterrand a "sprijinit" CDU cu 15 milioane de dolari in schimbul obtinerii rafinariei Leuna din fosta RDG de catre grupul petrolier francez Elf Aquitaine.

Aparitia lui Kohl in fata comisiei de ancheta a avut loc la o zi dupa ce un anchetator numit de guvern a declarat ca milioane de pagini de documente au fost sterse din computerele Cancelariei imediat dupa ce Kohl a pierdut alegerile din septembrie 1998. Anchetatorul Burkhard Hirsch a declarat ca "s-a distrus o cantitate masiva de documente, fara nici o justificare legala", precizand ca au disparut 1,2 milioane de pagini. Alte dosare, printre care si cele referitoare la privatizarea unor firme din fosta Germanie de Est, au fost rescrise pentru a ascunde adevarul, a adaugat Hirsch. In raportul realizat de Hirsch este prezentata in detaliu disparitia documentelor privind controversata achizitionare de catre grupul francez Elf Aquitaine a rafinariei Leuna. Anchetatorii au constatat de asemenea lipsa unor documente din dosarele privind vanzarea unor tancuri catre Arabia Saudita, in 1991.

Daca ar fi asezate unul peste altul, dosarele legate de tranzactia "Leuna" ar atinge 15 metri inaltime, a spus Hirsch, care este membru al partidului de opozitie Democratii Liberi, partenerul de coalitie al CDU in perioada 1982-1996. Hirsch a intervievat mai multi fosti functionari guvernamentali, printre care si fostul sef de staff al CDU, Friedrich Bohl, insa toti au negat implicarea lor in disparitia dosarelor. "In fata Bundestagului eu port responsabilitatea pentru tot ceea ce s-a intamplat la Cancelarie", a declarat Bohl postului de televiziune ZDF, precizand ca nu el a ordonat distrugerea sau modificarea dosarelor.

Scandalul finantarii ilegale a CDU i-a distrus reputatia lui Kohl si a provocat o scadere masiva a popularitatii CDU in sondaje.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO