Prima pagina

Gyorgy Frunda: Noul protocol cu PSD va fi negociat in termeni foarte clari si concreti

14.12.2001, 00:00 22



Dupa un an de colaborare politica, in care UDMR a fost aliatul "de facto" al partidului de guvernamant, cele doua partide vor trage linie si vor face bilantul. In baza unei relatii corecte, asa cum au calificat-o liderii celor doua formatiuni, balanta va arata bilele negre, bilele albe sau bilele care au ramas inca prin buzunare.

Cine a fost avantajat de aceasta relatie ? Ramane de vazut. PSD a fost sustinut in Parlament de UDMR pentru toate proiectele, dar, in schimb, partidul de guvernamant si-a schimbat pozitia cu 180 de grade abordand subiecte tabu, care altadata ar fi dat fiori unora dintre liderii partidului.

UDMR va face la sfarsitul saptamanii o prima evaluare, in Consiliu Reprezentantilor Unionali (CRU), care va avea loc sambata la Targu Mures. Daca PSD si UDMR vor merge impreuna si anul viitor nu se va decide sambata, dar sigur evaluarea acestei relatii care se va face la CRU va cantari destul de mult.

In comparatie cu anul trecut, UDMR este decisa sa negocieze un viitor protocol de pe alte pozitii. In termeni mult mai clari si concreti, pe o perioada determinata, dupa cum spune liderul Uniunii Gyorgy Frunda.

ai aceasta in conditiile in care transmite PSD ca nu are decat doua variante: colaborarea cu UDMR sau Guvern minoritar. Care sunt nemultumirile Uniunii ? Punctele ochite ? Avantajele colaborarii cu PSD ? Gyorgy Frunda da cateva raspunsuri.

ZF: Care sunt bilele albe obtinute de UDMR in urma colaborarii cu partidul de guvernamant ?

G.F. : La ora actuala am format patru echipe, in patru domenii in care urmeaza sa facem un bilant al protocolului cu PSD: in domeniul legislativ, executiv, la nivel local si la nivel politic.

Noi cei patru care vom forma echipa UDMR, saptamana aceasta vom face o inventariere, atat a bilelor albe cat si a bilelor negre si vom vedea cu cate bile am ramas in buzunare, care n-au fost aruncate nici in urna neagra nici in urna neagra.

Oricum, cateva elemente pot fi spuse de acum. Modificarea legii administratiei publice locale ar fi o bila alba, legea invatamantului a fost o bila aproape alba.

ZF: De ce aproape alba ?

G.F: Aproape alba pentru ca inca nu avem Universitate de stat in limba maghiara si pentru ca nu s-au rezolvat niste probleme punctuale la Universitatea Babes-Boliay din Cluj, de exemplu la agronomie nu exista facultate in limba maghiara.

De asemenea Universitatea de medicina si farmacie din Targu Mures nu are inca o situatie juridica clara, nu este definitivata. Dar acestea sunt probleme punctuale.

La bile negre in primul rand trebuie vorbit despre bunurile bisericesti nerestituite.

Sunt opt ani impliniti de cand noi am ridicat aceasta problema mai intai in Parlamentul Romaniei, apoi la Consiliul Europei, sunt opt ani de cat Guvernul de atunci al Romaniei s-a angajat sa rezolve aceasta problema, insa nu s-a facut mai nimic si aceasta trebuie rezolvata pentru ca ramane un punct de tensiune in Romania la ora actuala.

Z.F.: Cu ce bile a ramas in buzunar UDMR dupa un an de colaborare cu partidul de guvernamant.

G.F.: Am ramas cu problema reprezentarii in unele institutii, unde nu avem unguri deloc. Ma gandesc in primul rand la armata, la SRI, la SIE, la Politie, unde cetateni romani de etnie maghiara lipsesc cu desavarsire. ai in diplomatie sunt foarte putini.

Sunt niste domenii tabu considerate de politicienii romani, unde cetatenii romani de nationalitate maghiara nu au acces.

Acest lucru trebuie rezolvat si trebuie acceptat acest fapt in primul rand pentru ca ei sunt cetatenii aceleiasi tari cu aceleasi drepturi si obligatii si sunt convins ca avem oameni care profesional sunt foarte bine pregatiti si pot imbunatati activitatea institutiilor respective.

Acum zece ani nimeni n-ar fi spus ca vom avea o activitate pozitiva in Parlament, toata lumea spunea ca ne ocupam doar de problema maghiara. Iata ca au trecut zece ani si marea majoritate a analistilor politici recunosc ca echipele UDMR din Senat si Camera Deputatilor sunt printre cele mai performante.

ZF: Semnalele venite atat din zona UDMR cat si din cea a PSD acrediteaza ideea semnarii unui nou protocol. Care ar fi dolentele pe care Uniunea doreste sa le solutioneze prin aceasta intelegere ?

G.F: La ora actuala nu am hotarat daca vom incheia un nou protocol sau nu. Vom hotari acest lucru dupa ce vom face balanta protocolului in vigoare si dupa ce vom gasi niste raspunsuri la niste intrebari ale noastre.

Noi vom incheia un protocol doar in niste termeni foarte clari si concreti, pe o perioada determinata, pentru ca noi prin atitudinea noastra am dovedit ca se poate conta pe noi, ca ceea ce promitem si facem si este normal sa avem aceleasi pretentii.

ZF:Cine are de castigat politic din aceasta intelegere ? PSD? UDMR? Amandoua?

G.F: Cred ca la ora actuala si PSD are o plaja de miscare destul de ingusta cu exceptia UDMR. Cu PRM nu poate avea o colaborare din motive de politica externa. Cu toate ca sunt multi reprezentanti ai PSD care se simt mult mai acasa intre colegii de la PRM decat intre colegii de la PSD.

Sunt unii parlamentari PSD care prin conceptia lor, prin ceea ce spun zi de zi in Senat, spre exemplu, sustin politica PRM. Dar PSD este evident ca nu poate avea nici o legatura cu PRM pentru ca aceasta ar duce la inghetarea exterioara a Romaniei in domeniul integrarii si in toate domeniile.

Cu PD nu cred ca are interes pentru ca PD nu poate asigura majoritatea guvernamentala si nu este un partener in care sa poti avea incredere. In ultimii patru ani s-a dovedit ca membrii PD, unii dintre ei, s-a dovedit ca intotdeauna au avut ceva de reprosat.

Cu PNL un protocol incheiat s-a rupt si deci PNL este partidul de opozitie cel mai activ, deci nu se va putea incheia o intelegere.

In aceste conditii ramanem noi, sau varianta cealalta ca PSD sa ramana un Guvern minoritar. ai nu cred ca PSD are un asemenea interes, nemaivorbind de faptul ca in politica externa atragerea UDMR intr-un asemenea protocol reprezinta o bila alba, un punct forte al guvernarii PSD.

Pentru noi este important sa continuam sa obtinem drepturi pentru minoritatea noastra, pe de o parte, iar pe de alta parte de infaptuire a reformei in Romania. De aceea si pentru noi este o propunere avantajoasa de a incheia acest protocol, dar acesta nu cu orice pret si in orice conditii, ci foarte punctual.

Acest lucru insa il vom hotari in organele noastre de decizie colectiva si vom lua o decizie finala.

Dar cam asa sta situatia pentru ca, pentru noi e foarte important ca discriminarea care si la ora asta mai exista in foarte multe domenii fata de reprezentantii comunitatii maghiare sa dispara in primul rand la nivel legislativ si pe urma in viata de toate zilele in aplicarea legii.

ZF: Cum apreciati invitatia facute de liberali ( de dialog, eventual de conclucrare punctuala ( n.r)?

G.F: Este normal. Un dialog trebuie sa existe intre partidele politice, trebuie continuat, pentru ca in Romania problema maghiara nu trebuie sa fie o problema de a fi la guvernare sau in opozitie. Problema asta trebuie rezolvata de oricine ar fi la guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO