Prima pagina

Guvernul se pregateste sa taie 6 procente din CAS

Guvernul se pregateste sa taie 6 procente din CAS

Tariceanu: Este mai bine ca banii sa ramana la cetatenii "activi" decat sa vina la bugetul public

27.03.2007, 19:23 29

Nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS) platite de angajati ar putea fi redus cu pana la sase puncte procentuale anul viitor, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.
"Am decis ca este o prioritate pentru anul 2008 reducerea cu pana la 6% a contributiei pentru asigurarile sociale pe care fiecare angajat trebuie sa le plateasca", a spus primul-ministru. El a apreciat ca este mai bine ca banii sa ramana la "cetatenii activi" decat sa fie colectati la bugetul public.
"Mai multi bani acasa pentru toti cetatenii activi inseamna atat cresterea nivelului de trai, cat si o premisa de dezvoltare economica pe baze mult mai sanatoase decat daca acesti bani ar ramane la stat. Fiindca mai multi bani la dispozitia celui mai important agent economic, care este cetateanul, presupune o crestere semnificativa a economiilor si a investitiilor", a explicat Tariceanu intentiile Guvernului.
Declaratiile sale reprezinta o modificare substantiala de viziune fata de inceputul lunii februarie, cand premierul spunea, intr-un interviu acordat ZF, ca reducerea CAS ar trebui facuta "cu moderatie, pentru a nu afecta echilibrul macroeconomic". Atunci, premierul era de parere ca o reducere prea rapida a CAS ar lasa bugetul fara resurse financiare importante, fara de care statul nu poate sustine investitiile in infrastructura.
In prezent, contributiile de asigurari sociale de stat, din care sunt platite pensiile pentru cei aproape 4,7 milioane de pensionari, sunt de 29% din salariul total brut.
In mod normal, contributiile de asigurari sociale de stat sunt platite pentru fiecare salariat angajat legal, cu contract de munca. In afara acestora, mai sunt obligatoriu de platit contributii de sanatate de 12,5%, de somaj de 3% si alte contributii, procentul total al acestor obligatii din salariul brut fiind de 46,75%.
Reducerea cu 6 puncte procentuale din contributiile datorate de angajat ar insemna ca in buzunarul fiecarui contribuabil ar ramane aproape 12% din salariul net in fiecare luna. Astfel, in cazul unui salariu brut total de 4.080 de lei (1.200 de euro), caruia ii corespunde un salariu net de 2.171 lei (639 euro), suma ramasa la contribuabil este de 76 de euro. In acelasi timp, angajatul care castiga salariul mediu va ramane in fiecare luna cu circa 27 de euro in plus (calcul facut la nivelul acestui an).
Per total, aplicarea acestei masuri ar transfera de la bugetul public in buzunarele contribuabililor o suma totala de circa 1,5 miliarde de euro.
"Ca orice reducere de taxe, aceasta masura ar fi bine-venita", comenteaza Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate si partener la casa de avocatura Biris Goran.
El spune ca obligatia de plata a contributiilor sociale este principalul motiv pentru care multe salarii mari inca nu sunt declarate oficial, fiind platite prin diverse metode care ocolesc aceste contributii.
In timp ce baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale este plafonata la de cinci ori salariul mediu brut pe economie (adica aproximativ 1.870 de euro) celelalte contributii nu au asemenea plafoane, tentand angajatorii sa evite plata acestora. "Este pur si simplu un jaf sa trebuiasca sa platesti contributia de sanatate de 12,5% din salariul brut indiferent cat castigi si sa beneficiezi de exact aceleasi servicii medicale", spune Biris.
"Daca se va intampla, va fi un lucru benefic deoarece va duce la o scadere a costurilor. Este o initiativa foarte bine venita", a declarat Ovidiu Wencz, director general al companiei Tabco-Campofrio.
La inceputul acestui an, Guvernul a redus nivelul total al contributiilor sociale cu doua puncte procentuale, insa doar din partea de obligatii de plata a angajatorilor.
Gabriel Biris spune ca decizia Guvernului de a reduce contributiile de asigurari sociale datorate de angajat si nu pe cele datorate de angajator reprezinta o premiera pentru ultimii trei ani.
Intre timp, Guvernul a redus cu doua ocazii CAS datorat de angajatori, dar si alte contributii, cu un total de patru puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO