Prima pagina

Guvernul da dreptul, dar nu obliga bugetarii sa-si ia card

04.06.2001, 00:00 15



Guvernul a aprobat in ultima sedinta o hotarare prin care institutiile din administratia centrala si locala vor putea plati salariile angajatilor pe carduri bancare. Actul normativ nu prevede obligativitatea introducerii acestui sistem, dupa cum a spus pentru Ziarul Financiar purtatorul de cuvant Claudiu Lucaci.

"Acordarea salariilor pe card se va extinde in functie de posibilitatile financiare ale institutiilor. Exista institutii de stat care au introdus deja acest sistem, dar hotararea asigura o baza legala generala", a precizat Lucaci.

De exemplu, Ministerul Educatiei lucreaza deja cu Banca Comerciala Romana pentru plata burselor studentilor.

Administratia publica numara la sfarsitul anului trecut aproape 600.000 de angajati. Plata salariilor pe card ar putea fi extinsa la toti salariatii din sectorul bugetar care au locurile de munca in municipii si orase, adica profesori, magistrati sau cadre medicale, se mai arata intr-un comunicat al Guvernului, care nu indica insa nici un termen.

Claudiu Lucaci a mai spus ca ramane la latitudinea fiecarei institutii sa aleaga banca cu care va lucra pentru a oferi acest serviciu.

In Romania sunt active acum circa 1,2 milioane carduri bancare, carora le-a corespuns, la sfarsitul anului trecut, o valoare a tranzactiilor de circa 400 mil. $, adica sub 3% din totalul tuturor tranzactiilor.

Pe piata sunt zece emitenti de carduri bancare: Banca Agricola, Bank Austria, BCIT, Banc Post, BRD, Banca Transilvania, Citibank, Grupul BCR, RIB si Alpha Bank care au emis 44 de tipuri diferite de carduri active, dintre care 21 emise sub licenta VISA, 16 sub Europay si sapte sub American Express.

In anul fiscal incheiat la 31 iunie 2000, Polonia inregistrase 6,6 miliarde de dolari tranzactii pe carduri de tip VISA, Ungaria 2,2 mld. $, iar Romania doar 134 de mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO