Prima pagina

Guvernul admite ca nu poate cheltui banii si reduce deficitul

01.11.2006, 19:20 9

Ministerul de Finante va opera luna aceasta a patra rectificare bugetara de anul acesta, principala modificare fiind reducerea deficitului bugetar programat, pana la 1,5% - 2% din PIB, a declarat pentru ZF Varujan Vosganian, seful Comisiei de buget-finante din Senat.
"Rectificarea ar putea reduce deficitul bugetar cu pana la un punct procentual", a spus Vosganian. Deocamdata, bugetul are programat un deficit de 2,5% din PIB, stabilit in urma ultimei rectificari bugetare operate in luna august.
Cea de-a patra rectificare bugetara va tine cont de veniturile colectate peste asteptari, dar si de incapacitatea unor ministere de a cheltui fondurile alocate de la buget.
Dupa primele noua luni ale anului, bugetul general consolidat inregistreaza un excedent de 1,7% din PIB, adica 1,6 miliarde de euro. De altfel, bugetul public a stat pe plus tot timpul acestui an, acumuland fonduri excedentare luna de luna. Cei 1,6 miliarde de euro care stau neutilizati in buzunarele Ministerului de Finante reprezinta cel mai mare excedent bugetar inregistrat vreodata in Romania.
"Vom analiza modul in care au reusit sa cheltuiasca banii toti ordonatorii de credit si este evident ca, daca avem un deficit bugetar de 2,5% prognozat, un excedent in exercitiul bugetar de aproximativ 1% nu poate fi cheltuit imediat. Ar fi catastrofal ca in doua luni de zile sa cheltuim 3,5% din PIB (peste 3 mld. euro - n. red.) instantaneu", a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Primul-ministru a spus ca sunt unele ministere unde "sunt nerealizari la executia bugetara", precizand ca banii lasati necheltuiti de unele ministere vor fi redistribuiti. La jumatatea anului, executia bugetara arata ca cei mai multi bani stau nefolositi la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Mediului si la Compania de Autostrazi si Drumuri. Cu alte cuvinte, investitiile in infrastructura au avut cel mai mult de suferit din cauza incapacitatii Guvernului de a cheltui banii alocati.
A patra rectificare bugetara contrazice practic primele trei rectificari, care au majorat deficitul bugetar programat. Acum un an, cand Parlamentul aproba proiectul Legii bugetului pe 2006, deficitul bugetar era de numai 0,5% din PIB. Prima rectificare a dus deficitul la 0,9% din PIB, a doua rectificare l-a majorat la 2,5%, nivel pastrat si dupa a treia modificare din buget.
"Ar putea sa reduca deficitul si mai mult de atat, chiar pana la 1% din PIB, cum a fost in 2005. Nu este nicio rusine sa spuna ca nu pot cheltui banii alocati", a declarat fostul ministrul de finante Daniel Daianu, referitor la anuntul diminuarii deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO