Prima pagina

Guvernul a modificat Legea contabilitatii

22.08.2001, 00:00 8



Executivul a discutat in sedinta de ieri proiectul de ordonanta privind modificarea si completarea Legii Contabilitatii, nr. 82/1991, republicata, noua forma a acesteia vizand in principal armonizarea cu normele Uniunii Europene in domeniu.

Ordonanta stabileste impartirea societatilor comerciale in doua categorii: societati mari, care aplica reglementari contabile armonizate cu directivele UE si cu standardele internationale, aprobate prin ordin al ministrului de finante, si societati mici si mijlocii.

In aceasta din urma grupa intra persoanele juridice care indeplinesc doua din urmatoarele trei criterii: cifra de afaceri din anul anterior este sub 5 milioane de euro, totalul activelor pentru anul anterior este de sub 2,5 milioane de euro si numarul mediu de salariati din anul anterior este de pana la 49 de persoane.

In cazul societatilor mari, situatiile financiare anuale se compun din bilant, cont de profit si pierdere, situatia modificarii capitalului propriu, situatia fluxurilor de trezorerie si note explicative. De asemenea, acestea trebuie sa depuna situatiile financiare in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, in timp ce pentru societatile din a doua categorie a fost stabilit un termen de 60 de zile.

Mondificarile aduse legii contabilitatii se refera si la raspunderea in elaborarea reglementarilor contabile ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Astfel, pentru institutiile de credit, pentru unitatile de asigurare si reasigurare si pentru unitatile de pe piata de capital reglementarile contabile sunt elaborate de BNR, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si CNVM, si se aproba de Ministerul Finantelor Publice.

Noul text al legii contabilitatii prevede ca inregistrarea in contabilitate a elementelor de activ se face la costul de achizitie, de productie sau la valoarea justa pentru alte intrari decat cele prin achizitie sau productie.

In forma veche, legea prevedea ca aceste ultime intrari se faceau la valoarea de piata. Legea pastreaza insa prevederea potrivit careia creantele si datoriile se inregistreaza la valoarea nominala.

Spre deosebire de vechea lege, noua forma prevede ca in contabilitate profitul sau pierderea se stabilesc lunar, cumulat de la inceputul anului. Pierderea contabila se calculeaza din profitul exercitiului si cel raportat, potrivit hotararii AGA sau a asociatilor, dupa caz.

Noua lege prevede sa se intocmeasca situatii financiare anuale si in cazul divizarii unei persoane juridice, nu numai a fuziunii sau incetarii activitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO