Prima pagina

Grupul german Gerling studiaza piata romaneasca

27.03.2001, 00:00 15



Grupul german de asigurari Gerling, unul din cele mai mari din lume, tatoneaza piata romaneasca in cautarea unei societati prin a carei preluare sa inceapa operatiuni directe in Romania, afirma surse din mediile financiare.

Deocamdata, Gerling a avut o serie de discutii preliminare cu societatea Grup As, care a negociat insa in ultimele zile cu un investitor roman in vederea vanzarii unui pachet important de actiuni.

Dumitru Simion, presedintele Grup As, spune totusi ca discutiile cu Gerling raman deschise. "Pastram legatura, mai ales in eventualitatea in care nu ajungem la intelegere cu actualii parteneri de negociere", spune Dumitru Simion.

Grupul german, prin divizia sa de asigurari de viata - Gerling General Life Insurance, ar fi interesat de Grup As Viata, o societate mica, infiintata anul trecut si care oricum are nevoie de o majorare a capitalului.

Totusi, analistii pietei asigurarilor apreciaza ca, cel putin in acest moment, sansele ca Gerling sa vina in Romania sunt reduse, mai ales in contextul problemelor create de intarzierea aplicarii Legii 32/2000 de reglementare a pietei asigurarilor.

Fara o prezenta directa, Gerling are insa deja mai multe legaturi de afaceri cu companii romanesti in domeniul asigurarii de obiective industriale si al reasigurarii.



Grupul Gerling a inregistrat anul trecut venituri din prime de 18,3 miliarde de marci. Peste 40% din incasarile sale vin din afara Germaniei. Are peste 11.000 de angajati si este prezent in majoritatea tarilor industrializate.

Dintre tarile Europei Centrale, grupul Gerling este prezent in Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia.

Grupul poarta numele fondatorului Robert Gerling, care infiinta in 1904 un birou de asigurari in orasul Koln. Gerling este astazi singura companie internationala de asigurari de talie mare care a ramas de fapt o afacere de familie.

Rolf Gerling, nepotul fondatorului, este actionarul majoritar al societatii si presedintele Consiliului de Administratie. Un alt actionar important este Deutsche Bank, care a cumparat in 1992 30% din actiunile Gerling.

Grup AS, singura societate care se poate lauda ca a purtat discutii cu Gerling, si-a inceput activitatea sub denumirea de AXA in august 1995, cu un capital social de 175 milioane lei. In general, portofoliul societatii era structurat in proportie de peste 80% pe asigurari de accidente de persoane.

Actionariatul societatii este format in cea mai mare parte din persoane fizice. Actualul presedinte al Grup As, Simion Dumitru, detine 51% din actiuni.

In aprilie 1998, societatea si-a schimbat denumirea din AXA in Grupul de Asigurari Roman "Grup AS" si a inceput in acelasi timp programul de dezvoltare in teritoriu. Schimbarea denumirii a fost necesara pentru a se evita o posibila confuzie sau neintelegere cu grupul financiar francez "AXA".

Grup AS are in prezent cate doua unitati de lucru in fiecare judet, capitalul social fiind de 30 miliarde de lei. Societatea a obtinut la sfarsitul lui 2000 un volum brut al incasarilor din prime de asigurare de peste 225 miliarde lei, de 2,7 ori mai mare decat cel inregistrat in 1999.

Anul trecut, incasarile din primele de asigurare s-au realizat, in totalitate, din asigurari non-viata. Grup As ocupa astfel locul sase pe piata asigurarilor non-viata, cu o cota de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO