Prima pagina

Grup As si Metropol nu mai pot emite Carte Verde

15.11.2001, 00:00 18



Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) a decis ieri excluderea companiilor de asigurari Grup As si Metropol dintre emitentii de asigurari Carte Verde.

"Pentru ca aveau plati consistente neachitate fata de birouri corespondente din strainatate, cele doua companii au pierdut dreptul de a emite Carti Verzi", a spus pentru Ziarul Financiar Maria Bugeanu, secretar general al BAAR.

Asigurarea de Carte Verde este o asigurare de raspundere civila auto-pentru daunele produse tertilor-obligatorie pentru cei care calatoresc cu masina in strainatate.

Prin conventie, Birourile de Carte Verde din strainatate stabilesc si acopera daunele provocate de un detinator al unei asemenea polite, si apoi anunta biroul analog din Romania. Compania de asigurare emitenta a politei face apoi plata catre Biroul din strainatate.

Din cauza concurentei din ce in ce mai inversunate, piata romaneasca de profil a ajuns in din ce in ce mai "jos" in ultimii ani, adica cotatiile de prima au fost din ce in ce mai mici, devenind pur si simplu neacoperitoare in caz de dauna.

In urma unor daune succesive, cele doua companii s-a trezit in fata unor datorii de cateva sute de mii de $, pe care au incercat sa le reesaloneze.

"Cand isi vor achita complet datoriile, vor face cerere aratand ca indeplinesc conditiile, si vor putea reincepe aceasta activitate", a mai spus Bugeanu, care nu a vrut sa dea publicitatii restantele exacte ale celor doua companii.

Metropol a mai trecut prin aceasta situatie in 1997, dar si-a recapatat dreptul de a emite Carte Verde la sfarsitul anului 1998.

"Datorita unui volum foarte mare savarsite de persoanele implicate in accidentele de circulatie, Grup As a inregistrat o serie de intarzieri la plata, mai ales fata de Biroul Maghiar "Carte Verde". In vederea solutionarii acestor probleme, s-a stabilit o strategie comuna de contracarare a acestui fenomen prin cercetarea cu mare atentie a dosarelor, precum si o esalonare a platilor restante", a explicat situatia Ionel Calota, directorul de marketing al Grup AS.

Grup As afirma chiar ca isi va achita pana la 31 decembrie anul acesta toate restantele de plata. In BAAR au ramas astfel doar 11 companii, printre care Asirom, Ardaf sau Omniasig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO