Prima pagina

Glencore a facut o achizitie strategica in portul Constanta

07.02.2005, 00:00 281

Glencore, una dintre cele mai mari case de comert din lume, a preluat  51% din actiunile companiei Barter Trading SRL Constanta, extinzandu-si afacerile de pe piata comertului cu cereale din Romania.
Achizitia Glencore poate fi considerata strategica, avand in vedere ca si-a trecut in portofoliu un trader de cereale si deseuri metalice neferoase cu afaceri de circa 12 mil. euro si care din acest an va activa ca operator portuar in portul Constanta, in baza licentei pe care o detine.
Oficialii Glencore si ai companiei preluate au refuzat sa dea detalii despre tranzactie, insa surse de pe piata comertului cu cereale estimeaza valoarea acesteia intre 2,5 si 4 mil. euro.
Prin aceasta miscare, Glencore isi consolideaza strategic pozitia pe piata comertului cu cereale din Romania, unde este cotat ca unul dintre primii patru jucatori de profil, pe langa americanii de la Cargill, grupul german Toepfer si olandezii de la Nidera. Cei patru controleaza circa 80% din comertul cu cereale al Romaniei, a carui valoare anuala atinge aproximativ doua milioane tone, ceea ce inseamna in medie 200 mil. euro, conform unor estimari.
Consiliul Concurentei a aprobat achizitia facuta de catre Glencore Protein Romania SRL, considerand ca operatiunea nu conduce la crearea unei pozitii dominante pe piata. Glencore mai detine pe piata comertului cu cereale, leguminoase si seminte alte patru companii - Glencore Romania SRL, Romsiloz Cereale SRL, Cerealcom Braila si Comcereal Braila, mentioneaza decizia Consiliului Concurentei.
Companiile controlate acum de Glencore pe piata de profil au cumulat afaceri de circa 80 mil. euro in 2003, conform ultimelor bilanturilor depuse la Ministerul Finantelor. Valoarea nu include si cifra de afaceri a Romsiloz Cereale, companie infiintata in decembrie 2003.
Barter Trading a fost infiintata in 2000 si era o afacere privata aflata in proprietatea unor persoane fizice. In urma intrarii Glencore in afacere, restul actiunilor sunt detinute de catre turcul Ayse Nesrin Kamaz - 40%, respectiv Cristina Serbanescu, directorul general al companiei, cu 9%.
Compania a realizat in 2004 o cifra de afaceri in crestere cu 25% fata de anul anterior, cand valoarea acesteia a fost de 9,7 mil. euro.
Barter Trading Constanta mai are in portfoliu o fabrica de crema de pantofi si activeaza si in domeniul transportului de produse, sustin sursele citate.
Actionarii companiei au investit in companie de la infiintare circa 2, 5 mil. $ (circa 2 mil. euro). Compania are in proiect lansarea unui program de investitii de circa 5 - 6 mil. $ (circa 4 mil. euro).
Glencore activeaza in Romania in comertul cu cereale, dar si in cel cu produse petroliere sau metale.
Casa elvetiana Glencore a fost ani de zile furnizor pentru compania petroliera Petrom, inscriindu-se in 2003 in cursa pentru preluarea a 51% din actiunile celei mai mari firme din Romania.
Glencore a realizat la nivel global in 2003 o cifra de afaceri de 54,7 mld. $ (peste 48 mld. euro).
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO