Prima pagina

Geoana: Miza conflictului dintre Rusia si Georgia este de fapt Ucraina

25.08.2008, 18:37 22

Liderul PSD Mircea Geoana a spus sambata ca este dispus sa-si puna experienta internationala la dispozitia presedintelui Traian Basescu, daca va fi solicitat.
Afirmatia lui Geoana, care a fost ambasador la Washington intre 1996-2000 si ministru de externe intre 2000 si 2004 vine dupa turneul in 5 tari din zona Marii Negre al presedintelui Traian Basescu, in care acesta a discutat cu omologii din Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Turcia despre chestiuni economice si perspectivele de integrare euroatlantice.
"Domnul presedinte Iliescu, cand era presedintele Romaniei, nu ezita sa-i cheme pe Coposu, pe Campeanu si pe Ratiu la consultare la Cotroceni atunci cand erau momente de criza la adresa statului si, daca erau prieteni intre ei, inseamna ca eu si domnul Basescu suntem amici intimi", a spus Geoana.
Liderul PSD a spus ca, dupa incheierea razboiului dintre Rusia si Georgia, miza cea mai importanta a conflictului este Ucraina.
"In acest moment exista o majoritate, nu o unanimitate in NATO cu privire la nevoia de a acorda sau intentia de a acorda Ucrainei MAP la Consiliul ministerial NATO din decembrie. De aceea, din punctul meu de vedere, situatia la Rasarit va ramane tensionata si periculoasa o buna perioada de timp. Periculoasa pentru ca, asa cum exista potential de destabilizare in toate aceste enclave separatiste, asa exista parghii de influenta si detonare si in tari mai importante, cum este insasi Ucraina", a mai declarat Geoana.
Din aceasta perspectiva el crede ca "Romania are obligatia sa stea intr-o consultare permanenta cu aliatii si partenerii sai europeni".
"Eu cred ca turneul presedintelui Romaniei a fost facut tarziu si fara o astfel de consultare. Eu cred ca timpul nu este pierdut si aici vreau sa spun ca sunt dispus si suntem dispusi sa acordam tot ce inseamna experienta noastra in politica internationala, contactele pe care le avem, ceea ce inseamna bunul-simt al interesului national, oricui, inclusiv sefului statului, daca doreste si are nevoie de sfatul noastru sa dea un telefon, pentru ca la asa ceva vom raspunde prezent", a spus liderul PSD.
Geoana a participat la Scoala de vara a PC, unde a fost prezentat de gazde ca fost ministru de externe si viitor prim-ministru.
"Intrebarea adevarata este in 2012 sau 2013, cand se termina ciclul politic, cum se vor uita romanii la noi. Acesta este adevaratul pariu. Vreau sa fiu in 2012 nu numai primul-ministru al Romaniei, ci cu intreaga noastra echipa sa ne uitam in ochii oamenilor, ai tinerilor si sa spunem: am zis ca facem 200.000 de locuinte pentru tineri, am facut, ca facem 1.000 de km de autostrada, stim si putem sa facem sau ca nu mai avem centrul de greutate al tinerimii romane in Italia sau Spania, ci inapoi aici acasa. Acesta este pariul adevarat, asta este provocarea si pentru asta suntem in politica", a spus liderul PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO